13 / 05 / 2024

Merkez Bankası'ndan seçim öncesi yeni hamle geldi!

Merkez Bankası'ndan seçim öncesi yeni hamle geldi!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan (TCMB) seçime sayılı günler kala yeni hamle geldi.  Merkez Bankası bankaların zorunlu karşılık yükümlülükleri üzerinde tuttukları yabancı para serbest hesaplar için ödediği faizi yüzde 4.75’e yükseltti.



MERKEZ BANKASI'NDAN YENİ HAMLE!

Merkez Bankası bankaların zorunlu bir şekilde karşılık yükümlülükleri üzerinde tuttukları yabancı para serbest hesaplar için ödediği faizi yüzde 4.75 seviyesine yükseltti.

Merkez Bankası'nın yaptığı bu yeni hamlede faiz ödemeleri Türk Lirası cinsinden, ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına yani ortalama tesis edilen tutarlar ile ortalama tesis edilmesi gereken tutarlar arasındaki farka yapılıyor.

Merkez Bankası ndan seçim öncesi yeni hamle geldi!

DÖVİZ TALEBİ REKOR KIRDI!

Bu sistem 2023 ocak ayında başlamıştı. Bankalar, ilgili tutarları yurtdışında tutmaları halinde libor getiri elde edebildiklerini, ancak içeride böyle bir yapı bulunmadığı için sistemi bankaların TCMB’den talep ettiğini belirtmişlerdi.

Tüm bunların yanında bu pazar günü gerçekleşecek seçimler öncesi piyasadaki döviz talebi rekor seviyelerde. Bu sebeple TCMB her geçen gün daha çok döviz kaynağına ihtiyaç duyuyor.


Geri Dön