05 / 05 / 2024

Merkez Bankası'nın dolar rezervi gerilemeye devam ediyor! 1 yıldan az kaldı

Merkez Bankası'nın dolar rezervi gerilemeye devam ediyor! 1 yıldan az kaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 10 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 228 milyon dolar azalarak 101,7 milyar dolara geriledi. Bankanın dolar üzerinden vadesi 1 yıldan az kalmış ödemeleri de bulunuyor.



VADESİNE 1 YIL VE DAHA AZ KALMIŞ 23,1 MİLYAR DOLARLIK DÖVİZ ÇIKIŞI OLACAK

Vadesine bir yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) bir önceki aya göre yüzde 0,1 artarak 23,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu tutarın yaklaşık 17,4 milyar doları ana para, 5,7 milyar doları faizden oluştu.

Ayrıca, Merkez Bankası’nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yaptığı finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri yaklaşık 64,5 milyar ABD doları olup, söz konusu tutarın 29,5 milyar ABD doları bir ay vadeli.

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıklar bloke hesabı ve akreditifler) oluşuyor. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 2,1 artarak 54,0 milyar ABD doları oldu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön