29 / 04 / 2024

Merkez Bankası'nın kararına ekonomistler ne dedi? İndirim furyası ne zaman bitecek?

Merkez Bankası'nın kararına ekonomistler ne dedi? İndirim furyası ne zaman bitecek?

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı beklentinin üzerinde geldi. Ekonomistler sıradan vatandaşın, dünya merkez bankalarının tersine bir politika uygulayan  Merkez Bankası'nın indirim kararından nasıl etkileneceğine dikkat çekti.



Merkez Bankası'nın faizi düşürmesi piyasalar tarafından bekleniyordu hatta uzmanlara göre bu indirim piyasalar tarafından satın alındığı için pek bir etkisi olmayacaktı döviz kuru üzerinde ama Merkez Bankası bir kez daha şaşırttı ve faizi 100 baz puan yerine 150 baz puan düşürdü. Bütün dünyada küresel merkez bankaları resesyon riskini göze alıp faiz artırırken, TCMB seçimlerden önce faizi tek haneye çekme hedefine adım adım ilerliyor. Ekonomistlerden de bugünkü faiz indirimine dair ilginç değerlendirmeler geldi. İşte o ilginç yorumlar..

"Gidin yağ, pirinç alın"

Vatandaşa, politika faiz oranıyla borç para bulabilirseniz "Gidin yağ , pirinç alın" önerisinde bulunan Ozan Gündoğdu enflasyonun dar gelirliyi ezmeye devam edeceğini ve bu faiz oranlarının vatandaşlar için geçerli olmadığına vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı; "Merkez Bankası'nın bankalara kredi verirken uyguladığı faiz yüzde 12’den yüzde 10,5’e düşürüldü. Yüzde 10,5’ten borç bulabiliyorsanız bu ortamda sakın kaçırmayın. Alın gidin pirinç, yağ falan alın. 1 yıl sonra en az  yüzde 50 kazanırsınız."

Ekonomist Cüneyt Akman, piyasaların tamamen devlet güdümünde olduğunu ve serbest piyasa diye bir şey kalmadığını belirterek şu mesajı paylaştı: "Faiz indirimine rağmen döviz niye hareket etmiyor? Daha önceki indirimde niçin hareket etmediyse ondan. Çünkü TL/döviz piyasası diye bir şey en azından yurt içerisinde artık kalmadı. Piyasa tümüyle devlet güdümünde. Bunun sonucu ne olur, bir şey olmaz diyen var mı?"

"Ucuz kaynak aktarımı devam ediyor"

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön