29 / 04 / 2024

Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak? Ekonomistler yanıtladı!

Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak? Ekonomistler yanıtladı!

Ekonomistler, Merkez Bankası’nın bu ay faizin yüzde 8,50’den yüzde 20,00’ye yükselteceğini öngörüyor. TCMB Para Politikası Kurulu’nun (PPK) bu ayki toplantısına yönelik medyan beklenti, faizin 1.150 baz puan artırılacağı ve yüzde 8,50 bandından yüzde 20,00 bandına yükseltileceği yönünde oluştu.



Ekonomistler, ekonomi yönetimindeki atamaların ve yapılan açıklamaların faiz artırım beklentilerini pekiştirdiğini ve bunun yanı sıra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz konusunda aynı noktada olduğuna yönelik ifadelerin atılacak adımların daha küçük ölçekli kalabileceği yönünde soru işaretleri oluşturduğuna vurgu yaptı.

Foreks Haber anketine katılan 15 ekonomistin tümü faizin artırılacağını öngörü etti. En yüksek öngörü yüzde 30,00 olarak gerçekleşirken, en düşük öngörü yüzde 15,00 oldu.

 Merkez Bankası nın faiz kararı ne olacak? Ekonomistler yanıtladı!

Ankette, 2023 yıl sonuna yönelik görüş veren 10 ekonomistin medyan faiz öngörüsü yüzde 26,50 olarak kayıtlara geçti. Yıl sonu faiz öngörülerinde en yüksek beklenti yüzde 35,00, en düşük beklenti ise yüzde 18,00 olarak gerçekleşti. Geçen ayki ankette medyan öngörü yüzde 13,25 bandında oluşmuş, öngörü aralığı ise yüzde 25,00 ila yüzde 8,00 seviyesinde gerçekleşmişti.

Peki, Gedik Yatırım Ekonomisti Serkan Gönençler, Merkez Bankası’nın alacağı kararlara yönelik neler söyledi? İşte detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön