21 / 05 / 2024

'Merkez Bankası'nın telaşı piyasalarda beklentiyi de bozuyor'

'Merkez Bankası'nın telaşı piyasalarda beklentiyi de bozuyor'

Ankara Sayfası yayınında piyasalardaki havayı yorumlayan ekonomi gazetecisi Erdal Sağlam, MB'nın son adımlarının açık bir tedirginlik ve telaşa işaret ettiğini belirterek, kur üzerindeki baskılara rağmen seçimlerden önce kurda bir sıçramanın kaçınılmaz hale geldiğini savundu.



 Ankara Sayfası adlı youtube yayınında son gelişmeleri değerlendiren Sağlam, "Merkez Bankası dövizle ilgili bir telaşa girdiğini gördük, bununla ilgili kararlar alınıyor. Yılbaşından buyana rezervlerde baya düşüş var. 4.6 milyar doları buldu azalma. Merkez Bankası aldığı kararlarla bu telaşa kapıldığını gösteriyor bu da piyasalarda paniği artırıyor" dedi.  MB rezervlerinin 59 milyar dolara kadar gerilediğini, 19 Ocak tarihine kadar 4.6 milyar dolar eridiğini ifade eden Sağlam, bu süre içinde altında ciddi bir değerlendirme olmasına rağmen net döviz rezervlerinde azalmanın devam ettiğini kaydetti.

REZERV GENEL OLARAK DÜŞÜŞ TRENDİNDE

 Sağlam, "Düşüş trendinin rezervler bir iki gün artışa geçse de genel olarak aşağıya doğru gidiyor. Bankaların son MB'nın aldığı kararla, zorunlu karşılık dışında kendisinde tutacağı dövizlere yüzde 4 faiz uygulayacağını ilan etti. Bu daha önce söylediklerine ters kararlardan biri. Piyasalarda telaş algısını artıran bir adım" ifadesini kullandı.  Mevduat faizlerinin yüzde 30'lara yükseldiğini, kredi faizlerinin de arttığını kaydeden Sağlam, MB'nın bir yandan kredi faizlerini artırmayın derken, diğer yandan mevduat faizinin artmasına göz yumduğunu kaydetti. Merkez Bankası'nın ekonomiyi yönetemediğini, giderek dar bir alana sıkıştığının herkes tarafından görüldüğünü savunan Sağlam, "Kurlar üzerinde baskı var, cari açık devam ediyor, dost ülkeler bizi satmış görünüyor. Bir de seçimden önce bunun üzerine faiz indirimi gelirse piyasaları tutmaları çok mümkün olmaz. Seçime kadar kuru koruma garantisi de ortadan kalkar gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

OYUN PLANININ ÇÖPE GİTMESİ TELAŞI

Dolar kurunun, Rusya'dan gelen para ve Körfez paralarıyla ya da "para gelecek" açıklamalarıyla bir miktar tutulabildiğini ancak dövizi tutmanın iyice zorlaştığını kaydeden Sağlam, "Belirsizlik çok açık ortada. İş adamları da önlerini göremiyor. Alınan paralar yatırıma gitmiyor, giden harcamaya gidiyor. Coşkuyu vermeleri çok mümkün değil. İkinci yarıda bütün politikaların değişmesi gerektiğini iş adamları da söyledi. Dar gelirlilerin Mart ayında aldıkları ücretler yine açlık sınırının altında kalacak. Yoksullaşmanın arttığını görüyorlar. Bu oyunun sonuna gelindi. MB'nın telaşı seçim için kurdukları oyun planının çöpe gidecek olması. Baskı çok artıyor kurlar da seçimden önce de bir sıçrama görülüyor. bunun için telaşlanıyorlar. Telaşları artıkça bozulan beklentileri daha öne çekiyorlar" ifadelerini kullandı.

 

 

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön