23 / 12 / 2024

Mersin Belediyesi'nin imar planında nükleer santral alanı yer alıyor mu?

Mersin Belediyesi'nin imar planında nükleer santral alanı yer alıyor mu?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nce yaptırılan 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nı, bakanlık yetkililerinin belediye yöneticilerine ‘Bakanlığın yaptırdığı planı deldirmeyiz’ dediği iddia edildi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nce yaptırılan 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nı, ‘nükleer santral alanı plana işaretlenmediği’ için veto ettiği, bakanlık yetkililerinin belediye yöneticilerine ‘Bakanlığın yaptırdığı planı deldirmeyiz’ dediği iddia edildi. İddia, Büyükşehir Belediye Meclisi AKP Grup Başkanı İsmail Yerlikaya tarafından meclis toplantısında gündeme getirildi. Belediye meclisi şimdi, nükleer santralin planda yer alıp almaması gerektiğini tartışıyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçtiğimiz yıllarda Adana-Mersin 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nı hazırlamış, Akkuyu nükleer santral sahasının da tanımlandığı plan Mersin’den yapılan 2 bin civarında itiraza rağmen onaylanmıştı.


MHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi, bakanlığın yaptırdığı planın Mersin’in ihtiyaçlarına tam olarak yanıt vermediği gerekçesinden hareketle 1/50 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı yaptırmaya karar verdi. Promer Planlama tarafından yapılan plan, Mersin’deki tüm belediyeler ve sivil toplum örgütleriyle görüşülerek şekillendirildi. Planda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın planından farklı olarak, Akkuyu Nükleer Santrali tanımlanmadı. Plancıların, belediyenin bilgisi dahilinde yaptığı bu hamle üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ‘nükleer santral işaretlenmezse plana onay vermeyiz, bakanlığın yaptırdığı planı deldirmeyiz. Planı yeniden gözden geçirin’ çıkışı geldi.

 

AKP’li üye gündeme getirdi

 

İddialar Büyükşehir Belediye Meclisi’nin son oturumunda, AKP Grup Başkanı İsmail Yerlikaya tarafından gündeme getirildi. Yerlikaya, “Planın yapımı aşamasında Mersin’deki her kesimle görüşüldü, önerileri alındı. Plan son aşamaya geldikten sonra toplantılar yapıldı. Bir toplantıda, bir öğrenci ‘Planda nükleer santrali tanımladınız mı’ diye sordu. Hocamız ‘hayır’ deyince salonda alkış koptu. Daha sonra Ticaret ve Sanayi Odası’nda bilgilendirme toplantısı yapıldı. Orada bir meclis üyesi ‘Planda nükleer santral yoksa siz plan yapmıyorsunuz’ diye tepki gösterdi. Daha sonra bizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na davet ettiler. Müsteşarla görüştük. ‘Devlet projelerini kaldırıyorsunuz, bakanlığın planını tanımıyorsunuz. Bakanlığın planını deldirmeyiz’  dediler. Müsteşar, nükleer santral konusunda uluslar arası anlaşma olduğunu, nükleer santralin plandan kaldırılamayacağını söyledi. Yani bakanlık, bizim yaptırdığımız planı üst ölçekli plana uymuyor diye kabul etmiyor. Bu planı bu şekilde onaylarsak bakanlık mahkemeye gider ve süreç yeniden uzar” dedi.


Güler: İnatlaşmayalım, müzakere edelim


HDP’li meclis üyesi Mustafa Güler, bakanlık tarafından yapılan 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nın Mersin’in ihtiyaçlarını karşılaşmaktan uzak olduğunu, yatırımlara olanak vermediğini, belediye tarafından yaptırılan 1/50 binlik planın ise daha kapsamlı olduğunu söyledi. Güler, “Mersin’de şu an OSB’de yer yok, sanayi sitesinde yer yok, okul yeri yok, konut yeri yok. Bu tıkanıklığı bir an evvel aşmamız lazım. İnatlaşmadan, müzakere ederek, Mersin’in hassasiyetlerini yansıtan bir plan yapılmalı” dedi.


Kocamaz: Herkesi memnun edemeyiz


Yerlikaya’nın bu konuşması üzerine söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz da, “Türkiye’de şehirlerin başında iki garabet var. Biri TOKİ’nin belediyelere danışmadan imar yapma yetkisi, biri de bakanlığın imar planı yapması. 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’na nükleer santral bakanlığın isteğiyle işaretlenmiş. Ama aynı bakanlık aynı bölgede 8 adet turizm bölgesi de işaretlemiş. Kendi içinde çelişkileri var. Toroslar’da 3. Sınıf tarım arazisi üzerinde sanayi sitesi kurulmasına izin vermiyorlar ama Kazanlı’da birinci sınıf tarım arazisi üzerine sanayi tesisine izin veriyorlar. Nükleer santralle ilgili bir anket çalışması yapıldı ve Mersin halkının bu mesele sıcak bakmadığı tespit edildi. Planı yapan hocalar da Mersin halkının bu görüşünü dikkate alarak nükleer santrali plana almak istemediler. Biz zor durumdayız. Bir taraftan bu planları bir an evvel yaparak Mersin’in beklentilerini yerine getirmek zorundayız, diğer taraftan bakanlığın istediklerini yapmak zorundayız. Onaylanmayacak bir plan yapıp havanda su dövmeye gerek yok. Bunları düşünerek kararımızı vereceğiz” diye konuştu.


Santral planda işaretlenmezse ne olur?

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı 1/50 binlik plan, belediye meclislerince yapılacak 1/5 binlik ve 1/binlik planları da bağlayıcı nitelikte olacak. Üst ölçekli planda yani 1/50 binlik planda işaretlenmeyen bir sanayi tesisinin alt ölçekli planlara işlenmesi hukuken mümkün değil. Nükleer santral tamamlandığında 1/5 binlik planlara da işlenmesi gerekecek. Eğer üst planda santral tanımlanmamışsa belediye 1/5 binlik plana santrali işleyemeyecek ve santral imar kanunları açısından kaçak duruma düşecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu ihtimali ortadan kaldırmak için 1/50 binlik planda mutlaka nükleer santralin olmasını istiyor. 




Abidin YAĞMUR/Güney


Geri Dön