04 / 05 / 2024

Meta'ya dudak uçuklatan ceza! 1,3 milyar dolar ile rekor kırdı

Meta'ya dudak uçuklatan ceza! 1,3 milyar dolar ile rekor kırdı

Para cezası türünün en büyüğü ve ABD'ye veri transferini durdurma emriyle birlikte verildi. Dava, 2013'e ve ABD'nin kitlesel gözetimiyle ilgili ifşaatlara dayanıyor.



Karar, ABD'ye veri aktarımlarına ilişkin mevcut yasal çerçevenin Facebook'un AB kullanıcılarının "temel hak ve özgürlüklerine yönelik riskleri ele almadığını" ve GDPR'yi ihlal ettiğini söyleyen İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC) tarafından verildi. Para cezası, benzer gizlilik ihlalleri nedeniyle 2021'de Amazon'a uygulanan önceki AB rekoru olan 746 milyon Euro'yu aşıyor .

Verilerin ABD'ye iletilmesi, Meta'nın kullanıcılarından gelen çok sayıda kişisel veri akışının işlenmesine dayanan geniş reklam amaçlama operasyonu için kritik değere sahiptir. Geçen sene Meta, verileri ABD'ye geri gönderemezse AB'de Facebook ve Instagram'ı kapatmayı düşünmek mecburiyetinde kalacağını söyledi ; AB politikacılarının bariz bir tehdit olarak gördüğü bir uyarı. AB milletvekili Axel Voss, habere "Meta, AB'ye veri koruma standartlarından vazgeçmesi için öylece şantaj yapamaz" yanıtını verdi . "AB'den ayrılmak onların kaybı olur"

Önceden, bu veri aktarımları saklılık Kalkanı olarak bilinen transatlantik bir anlaşma ile muhafaza ediliyordu. Ancak bu çerçeve, 2020'de AB'nin üst mahkemesinin verilerin ABD gözetim programları aracılığı ile kazınmasını engellemediğini tespit etmesinden sonra geçersiz ilan edildi. Bu karar, Facebook'a karşı kanuni mücadelesi 2013'e ve Snowden'ın ABD gözetimiyle alakalı orijinal ifşalarına kadar uzanan Avusturyalı avukat Max Schrems'in iddiasına cevaben verildi.

Meta ya dudak uçuklatan ceza! 1,3 milyar dolar ile rekor kırdı

Meta'ya artık bu veri aktarımlarını durdurması emredilmiş olsa da, ABD'li sosyal medya devinin faydasına olan bir takım ikazlar var. Birincisi, karar sadece Facebook'tan alınan veriler için geçerli, Instagram ve WhatsApp gibi diğer Meta şirketler için geçerli değil. İkincisi, Meta'nın ilerideki transferleri durdurması için beş aylık bir ödemesiz dönem ve ABD'de mevcut verileri tutmayı durdurmak için altı aylık bir son tarih var. Üçüncüsü ve en önemlisi, AB ve ABD şu anda veri aktarımı için bu yaz erkenden Ekim ayına kadar geçerli olabilecek yeni bir anlaşma için müzakere ediyor.

Para cezasının rekor kıran seviyesine rağmen uzmanlar, bunun Meta'nın saklılık uygulamalarıyla alakalı temel herhangi bir şeyi değiştireceğinden şüphe duyduklarını dile getirdiler. İrlanda Sivil Özgürlükler Konseyi kıdemli üyelerinden Johnny Ryan bu hafta sonu The Guardian'a "Yasa dışı park ederek çok daha fazla milyarlar kazanan bir şirket için milyar avroluk bir park cezasının hiç önemi yok" dedi.

Meta'ya dudak uçuklatan ceza! 1,3 milyar dolar ile rekor kırdı


Geri Dön