Meteoroloji Genel Müdürlüğü Keçiören'deki binasından taşınıyor mu?
Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı yönettiği ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne devredilen bina boşaltılıyor. Meteoroloji binası, şehrin göbeğinde, büyük kısmı orman olan 136 dönümlük arazide bulunuyor.
Ulu Önder Atatürk’ün mirası ranta kurban mı ediliyor? Ankara’yı karıştıran bu soru Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tarihi binasından taşınmasıyla gündeme geldi.
Meteoroloji binası, şehrin göbeğinde, büyük kısmı orman olan 136 dönümlük arazide bulunuyor. Kurum, Keçiören’deki binasını boşaltmaya başladı. Personelin büyük kısmı Beştepe’deki bakanlık binasına gönderildi.
100 DÖNÜMÜ AĞAÇLARLA DOLU
Ankara Keçiören’de bulunan Meteoroloji Genel Müdürlüğü 136 dönüm araziye sahip. Bunun 100 dönümü yeşil alan, 10 dönümü ise binalardan oluşuyor.
‘SONU İSTANBUL GİBİ OLMASIN’
Bu gelişme üzerine rant alanı yaratılacağı endişesi başladı. Binadan ayrılan personel, Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürlüğü’nün Göztepe’deki arazisinin yerine gökdelen yapıldığını hatırlattı ve şöyle dedi, “TOKİ’nin buraya bina yapacağı konuşuluyor. Kurum rant politikasına kurban mı edilecek? İstanbul’da yaşananların tekrarlanmasını istemiyoruz. Meteoroloji arazisi boşaltılacak. Bu arazi sonra ne olacak?”
KURTULUŞ SAVAŞI’NIN KARARGAHI
Halen Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak faaliyet gösteren bina 1908’den itibaren Ziraat Mektebi olarak kullandı. Atatürk ve Heyet-i Temsiliye üyeleri Ankara’ya geldiğinde, bina hem karargah hem de ikametgah olarak hizmet verdi. Bu nedenle binanın bulunduğu bölgeye de “Karargahtepe” adı verildi.
SİT ALANI OLARAK TESCİLLENDİ
Genelkurmay Başkanlığı’nın ilk binası olarak da kullanılan binada Anadolu Ajansı’nın temeli atıldı. Tarihi yapı, 1937’de büyük bir tadilat geçirdi ve bu tarihten sonra Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Alanın 60 dönümlük bölümü ise tarihi önemi nedeniyle SİT alanı olarak tescillenmiş durumda.
ATATÜRK’ÜN EMANETİ
Ulu Önder Atatürk’ün 118 gün boyunca ikamet ettiği binanın ikinci katında, Atatürk’ün çalışma ve istirahat odası bulunuyor. İlk Genelkurmay Karargahı olan binanın bulunduğu yere bu nedenle “Karargahtepe” deniliyor.
Sözcü