19 / 05 / 2024

Metin Şen: İzin verilsin, evlere ucuz gaz satalım

Metin Şen: İzin verilsin, evlere ucuz gaz satalım

Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşı yine kabarık fatura korkusu sardı



Geçen yıl doğalgaza yapılan yüzde 75'lik zam sebebiyle kombinin ayarını iyice kısan tüketicilere, gaz ithalatçılarından umutlu bir haber geldi. Özel şirketler, "Konutlara satış izni çıksın, ucuza gaz verelim."  çağrısında bulundu. Türkiye'de doğalgazın büyük bölümü elektrik tüketiminde kullanılırken, ikinci sırada konutlar geliyor. Ancak yönetmeliklere göre özel şirketlerin konutlara doğalgaz satması yasak.

Türkiye'de gaz ithalatı yapan 5 özel şirketten birisi olan Bosphorus Gaz'ın Genel Müdürü Metin Şen, "En kârlı müşteri, evsel tüketicilerdir. Çünkü en pahalı gazı onlar tüketiyor. Ancak bugün için evlere sadece Botaş gaz satabiliyor. EPDK yönetmenliği değiştirsin, biz de konutlara ucuz gaz satalım." dedi. Bu konuda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'na başvurduklarını belirten Şen, çözüm için umutlu olduklarını kaydetti. Zaman'a konuşan Metin Şen, doğalgaz pazarında özel şirketlerin indirime karşı olduğuna yönelik bir izlenim oluşturmak istendiğini öne sürdü. Şen, "Bu gerçekçi değil. Bakınız, biz pazara girdikten sonra sanayi müşterileri indirimli gaz almaya başladı. Belki çok ciddi indirim rakamları yok ama, fazla tüketimi olan bir sanayi müşterisi için yüzde 3-5 indirim oranı çok önemli." açıklamasını yaptı.

Çok sayıda şirketin yer aldığı doğalgaz sektöründe fiyatların da düşeceğini anlatan Metin Şen, İngiltere örneğini verdi: İngiltere, 1980'li yılların başında aynı Türkiye gibiydi. Bugün İngiltere'de evsel gaz aboneleri istediği şirketten gaz alabiliyor. 10-15 yıl sonra Türkiye'de de İngiltere gibi bir pazarın oluşması bekleniyor. 2001'de çıkarılan Doğalgaz Piyasası Kanunu ile, 2009 yılına kadar Botaş'ın elindeki gaz alım kontratlarını pazar payı yüzde 20'ye düşene kadar özel sektöre devretmesi gerekiyordu. Ancak şirket, kontratların ancak yüzde 10'unu devredebildi. Özel şirketlerden Enerco (2,5 milyar metreküp), Bosphorus Gaz (750 milyon metreküp), Avrasya Gaz (500 milyon metreküp) ve Shell Gaz (250 milyon metreküp) olmak üzere toplam 4 milyar metreküplük kontratı devraldı. Ekonomik kriz ve gaza yapılan zamlar, satışları olumsuz etkiledi. İlk olarak Botaş, geçen yıl alınmayan gaz için İran'a 704 milyon dolar ödedi. Tüketimdeki düşüşün sürmesi halinde bu yıl da alınmayan gaza 1,5-2 milyar dolar ödenebileceği belirtiliyor.

THY batmadı, Botaş da batmaz

Eski Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Şen'in oğlu olan Metin Şen, doğalgaz pazarında rekabetin tüketiciye yarayacağını söyledi. Kamu şirketi Botaş'ın serbest rekabet ortamında batacağı veya zarar edeceğine yönelik iddialara katılmadığını vurgulayan Bosphorus Gaz Genel Müdürü Şen, bu konuda THY örneğini verdi: "Özel havayolu şirketleri kurulurken, Türk Hava Yolları batar deniyordu. Özel şirketler pazara girdi ve bilet fiyatları hızla düştü. Doğalgazda da aynı iş olacak, liberal piyasanın oluşturulmasıyla sanayici, konutlar ve elektrik santralleri doğalgazı daha ucuza kullanacak."
İsmail ALTUNSOY/Zaman


Geri Dön