29 / 07 / 2024

Mevduat-kredi dengesi bozuldu! Bankalar TL mevduata yüklenirken, kredi musluklarını kapattı!

Mevduat-kredi dengesi bozuldu! Bankalar TL mevduata yüklenirken, kredi musluklarını kapattı!

BDDK ve Merkez Bankası tarafından bankacılık sektörüne yönelik son 1,5 yılda devreye alınan düzenlemeler sektördeki dengeleri bozdu. Bankalar topladıkları mevduatı krediye dönüştürme konusunda geçmiş yıllara göre daha isteksiz davranırken, mevduatlar ise hızla büyüyor.


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


TL MEVDUATIN CAZİBESİ ARTTI

Mevduat-kredi dengesi bozuldu! Bankalar TL mevduata yüklenirken, kredi musluklarını kapattı!

Şebnem Turhan’ın haberinde, sayısı bugüne kadar 100’ü geçen sektöre yönelik düzenlemelerin Türk Lirası mevduatı teşvik ettiğini ancak kredilerde ise faiz ve büyüme oranlarına yönelik kısıtlamalar nedeniyle kredi kullanımının zorlaştığı belirtildi. Mevcut düzenlemelere göre, Türk bankacılık sektörü hem ihtiyaç hem de ticari kredi faizinde belli oranının üzerinde çıktıklarında ek menkul kıymet almak zorunda. Ticari kredilerde ise selektif kredi uygulaması dışında kalan kredilerdeki büyüme oranlarına göre de ek menkul kıymet tesisi zorunluluğunun söz konusu olduğu kaydedildi. Diğer yandan; Merkez Bankası da TL mevduatların bilançodaki payının artmasına yönelik sektöre hedefler de koymuştu. Buna göre, bankaların TL mevduatta yüzde 60 oranını tutturması hedef olarak belirlenirken, bütün bu gelişmelerin de sektörün kredi iştahını azalttığı ifade edildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön