19 / 05 / 2024

Mevduat-kredi dengesi bozuldu! Bankalar TL mevduata yüklenirken, kredi musluklarını kapattı!

Mevduat-kredi dengesi bozuldu! Bankalar TL mevduata yüklenirken, kredi musluklarını kapattı!

BDDK ve Merkez Bankası tarafından bankacılık sektörüne yönelik son 1,5 yılda devreye alınan düzenlemeler sektördeki dengeleri bozdu. Bankalar topladıkları mevduatı krediye dönüştürme konusunda geçmiş yıllara göre daha isteksiz davranırken, mevduatlar ise hızla büyüyor.



AKP hükümeti döneminde devreye alınan düşük faiz temelli ekonomi politikaları çerçevesinde bankacılık sektörüne yönelik hayata geçirilen düzenlemeler kredi kullandırımlarını da etkiledi. Bankalar kredi kullandırımında daha isteksiz davranırken, BDDK verileri de bu değişimi gözler önüne seriyor.

Mevduat-kredi dengesi bozuldu! Bankalar TL mevduata yüklenirken, kredi musluklarını kapattı!

Ekonomi Gazetesi’nden Şebnem Turhan’ın haberine göre, son 1,5 yılda devreye alınan düzenlemeler, bankacılık sektöründe mevduatın krediye dönüşüm oranına da sert bir şekilde yansıdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre Türk bankacılık sektöründe mevduatın krediye dönüşüm oranı Haziran 2018 tarihinde yüzde 128,04 seviyesinde iken, Kasım 2021 tarihinde ise bu oran yüzde 100 seviyesinin altına geriledi. Kalkınma ve yatırım bankaları hariç tutulduğunda sektörün kredi mevduat rasyosu da şubat itibariyle yüzde 82,13 olarak gerçekleşti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön