08 / 05 / 2024

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Fahiş kiralar için yeni formül ortaya çıktı!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Fahiş kiralar için yeni formül ortaya çıktı!

Milyonlarca ev sahibi ve kiracı için yeni dönem resmen başlıyor. Peki kira fiyatlarındaki fahiş artışlar nasıl önlenecek? İşte milyonlarca kişi tarafından merak edilen o soruların yanıtları...



YASAL SINIRIN ÜZERİNDE ARTIŞ İSTENEBİLİR Mİ?

Yaptığı açıklamada konut sahiplerinin kira artışına esas olan 12 aylık TÜFE değişim oranı üzerinde artış isteyemeyeceğini dile getiren Ali Güvenç Kiraz, TÜFE oranı ile yıllık değişimin karıştırılmaması gerektiğini söyleyerek, TÜFE yıllık değişim oranının 34.46 olduğunu söyledi.  Bunun beşinci yılın sonuna kadar uygulanması zorunlu oran olduğunu söyleyen Kiraz, bunun üzerinde artış veya  ara zam talep edilemeyeceğini de söyledi.  

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Fahiş kiralar için yeni formül ortaya çıktı!

KİRADA SÖZLEŞME İMZALARKEN BUNOLARA DİKKAT

Yaptığı açıklamada kira sözleşmesinde TÜFE aylık değişim oranı üzerinde bir bedelin belirtilemeyeceğine değinen Ali Güvenç Kiraz, kiracıya emlak vergisi öde denemeyeceğini, taşınmazın ayıplı hale geldiği söylenerek çıkamazsın denilemeyeceğini belirtti. 'Bir aylık kira ödenmezse tüm kiralar ödenecektir, erken tahliye durumunda 8-10 kira ödeyeceksiniz' gibi hükümlerin getirilemeyeceğini söyleyen, Kiraz, "Erken tahliye edersen 8-10 y kira ödeyeceksin' denilemez" dedi.

Yaptığı açıklamada kira sözleşmesi beş seneyi dolanların durumuyla ilgili de bazı bilgiler veren Ali Güvenç Kiraz, beş yıl dolduğu için ev sahibi rayiç bedel arttı diyerek ekstra artışa girebileceğini kaydederek, bunun için de kira bedeli tespiti için mahkemeye başvuru yapılabileceğini söyledi. Davaların yaklaşık olarak 2.5 sene sürdüğünü kaydeden Kiraz, "Hâkimler artış oranını hakkaniyet oranında yapıyor. Rayiç sözleşmelere bakıyor, 10 yıldan az oturanlarda yüzde 10, fazla oturanda yüzde 20 artışa gidiyor" dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ açıkladı! Kira uyuşmazlıklarına arabulucu geliyor!

Fahiş kira artışında kiracılar ne yapabilir? Kira düzenlemesi nasıl olacak?

İşte il il Türkiye’de kira ortalamaları! Zirvede sürpriz şehir…


Geri Dön