Milyonları ilgilendiriyor! Kıdem tazminatında 6 güne dikkat
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren karar çıktı. İş Kanunu’na göre, çalışan işçilere doğum sonrası kısmı çalışma hakkı verilmekte. İşte kısmi süreli çalışmayla ilgili dikkat etmesi gereken hususlar...
İLKÖĞRETİM ÇAĞINA KADAR KISMİ SÜRELİ İZİN
Buraya kadar anlattığım izin sürelerinin bitiminden itibaren çocuğun zorunlu ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar kısmi süreli çalışma hakkı bulunmakta. İşçi, söz konusu dönemde, herhangi bir tarihte kısmi çalışma talebinde bulunabiliyor.
Altı aylık ücretsiz izin kullanmakta olan işçi, ücretsiz izin süresini keserek de kısmi süreli çalışma talebinde bulunabiliyor. Ücretsiz izinden kısmi süreli çalışmaya geçişte, ücretsiz iznin tamamını kullanması şartı aranmayacak.
BAŞVURUYA DİKKAT!
Kısmi süreli çalışma talebinin, bu haktan yararlanmaya başlamadan en az bir ay önce yazılı olarak işverene bildirilmesi gerekmekte
İşverenin elden verilen dilekçeyi kabul etmemesi halinde veya daha sonra inkâr etme ihtimali varsa talebin noter aracılığıyla bildirilmesi yerinde oluyor. Ancak, işyerinin kurumsal elektronik posta sistemi üzerinden de yazılı talepte bulunulabilmekte.
İşçinin başvuru yazısında, kısmi süreli çalışmaya başlayacağı tarih yer almalı. Yazıda ayrıca haftanın tüm iş günlerinde çalışacak ise çalışmanın başlama ve bitiş saatlerini, haftanın belirli günlerinde çalışacak ise tercih ettiği iş günlerini belirtmeli.
Eşi çalışmayan kişiler kısmi çalışma hakkından yararlanamaz. Bu nedenle, kısmi çalışma talebinde bulunurken, eşin çalıştığına dair belgenin yazıya eklenmesi zorunlu. İşçinin kısmi süreli çalışma talep dilekçesi, işverence işçinin özlük dosyasında saklanmalı.