05 / 05 / 2024

Milyonları ilgilendiriyor! Kıdem tazminatında 6 güne dikkat

Milyonları ilgilendiriyor! Kıdem tazminatında 6 güne dikkat

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren karar çıktı. İş Kanunu’na göre, çalışan işçilere doğum sonrası kısmı çalışma hakkı verilmekte. İşte kısmi süreli çalışmayla ilgili dikkat etmesi gereken hususlar...



ÇALIŞMAYAN EŞ ENGELLİ İSE ÇALIŞAN EŞ YARARLANIR
Ebeveynden birinin çalışmaması hâlinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamaz dedik ama bazı durumlarda bu kural uygulanmıyor.

Örneğin, diğer eşin sürekli bakım ve tedavisini gerektiren bir hastalığı olduğuna dair rapor bulunması halinde eşin çalışma zorunluluğu aranmıyor. Velayetin mahkemece eşlerden birine verilmesi hâlinde çocuğun velayetine sahip ebeveyn talepte bulunmuş ise diğer ebeveynin çalışıp çalışmadığına bakılmıyor.

EŞ SONRADAN ÇALIŞMAYI BIRAKIRSA NE OLACAK?
Başvuru yapıldığı sırada çalışmakta olan eş, kısmi süreli çalışma hakkından yararlanmaya başladıktan sonra işten ayrılırsa kısmi süreli çalışma hakkı yine devam ediyor. Diğer eşin başvuru sırasında çalışıyor olması yeterli.

İŞVERENİN TERCİH HAKKI BULUNMUYOR
Kanun ve yönetmeliğe göre, kısmi süreli çalışma talebi, bildirim tarihinden itibaren en geç bir ay içinde işverence karşılanmakta. Kanun emredici hüküm içeriyor. Talep “karşılanabilir” demiyor, “karşılanır” demekte.

İşverenin işçiye, talebinin karşılandığını yazılı olarak bildirmesi gerekmekte. İşverenin bir ay içinde işçinin talebine cevap vermemesi halinde, talep işçinin başvuru yazısında belirtilen tarihte ya da bu tarihi izleyen ilk iş gününde geçerlilik kazanmakta.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön