27 / 04 / 2024

Mimarlar Odası'nın Beyoğlu'ndaki binası yıkılıyor mu?

Mimarlar Odası'nın Beyoğlu'ndaki binası yıkılıyor mu?

Beyoğlu Belediyesi, Mimarlar Odası'nın İstanbul Karaköy'deki binasıyla ilgili geçen ay yaptığı incelemeden sonra yıkım kararı verdi.



Beyoğlu Belediyesi, Mimarlar Odası'nın İstanbul Karaköy'deki binasıyla ilgili geçen ay yaptığı incelemeden sonra yıkım kararı verdi.


Beyoğlu Belediyesi, Mimarlar Odası'nın İstanbul Karaköy'deki binasıyla ilgili geçen ay yaptığı incelemenin ardından dün de encümenden yıkım kararı aldı. Belediyenin teknik elemanlarının yaptığı çalışmadan sonra tutanakları yayıylamıştı. Hukuki açıdan bir sorun olmasın diye, belediyenin hukuk müşavirliğine de inceletilen dosyayla ilgili encümen dün yaptığı toplantıda, 'Tutanakla belirtilen ruhsata aykırı yerlerin kaldırılmasına' kararı verdi. Encümende alınan karar önümüzdeki hafta imza süreçlerinin tamamlanmasından sonra Mimarlar Odası'na tebliğ edilecek. 15 günlük süre içerisinde oda, söz konusu kaçak bölümleri kendi yıkmaz ise belediye devreye girecek ve yıkımı gerçekleştirecek. Belediye ekiplerinin yerinde yaptığı incelemede, binada sadece 30 santim kaçak bulunduğunu iddia eden Mimarlar Odası'nın yalanını ortaya koydu. İddianın aksine terasın tamamen kaçak olduğu çıktı. Binada kurul onaylı mimari tadilata aykırı olarak çatı yapılması gereken yerin terasa dönüştürüldüğü, projedeki terasın büyütülerek restoran olarak kullanıldığı tespit edildi. Belediye ekipleri tarafından zabıt tutulan bina ile ilgili başlatılan yasal süreç dün karara bağlandı. 


TERAS VE MAHYA KAÇAK 


Beyoğlu Belediyesi'ne bağlı ekipler, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin Karaköy Kemankeş Caddesi'nde bulunan binasında incelemelerde bulundu. Binada yapılan incelemelerde tespit edilen çeşitli uygunsuzluklar, yer işgalleri tutanağa geçirildi. Yapılan incelemelerde binanın Kemankeş Caddesi'ne bakan cephesinde mahya kotunun onaylı projeden 50 santimetre daha yüksek yapıldığı, terasın büyütülerek, üzerinin açılır - kapanır sistemle kapatıldığı ortaya çıktı. Mumhane Caddesi tarafında ise çatı arasının yapılmayıp bu bölümün terasa dönüştürüldüğü ve üst katta 30 metrekare alanlı teras yapıldığı belirlendi. Bunun yanı sıra ikinci merpenkovasının artı 18.50 kotundan artı 24.50 kotuna yükseltildiği tespit edildi. Merpen kulesinin üstüne bir kat yüksekliğinde klima konulduğu; bina cephelerinde projesine aykırı olarak pencere düzeninin değiştirildiği saptanmıştı. 


BELEDİYE: İSKAN VERİLMEDİ


Beyoğlu Belediyesi tutanak tuttuktan sonra yaptığı açıklamada şu görüşlere yer vermişti: "Bina, 15 Haziran 2001 tarihinde dükkân ve büro olarak iskan almış bir yapıydı. Daha sonra Mimarlar Odası'nın talebi üzerine tadilat projesi Anıtlar Kurulu'na sevk edilmiş 8 Ekim 2009 tarihli, 2960 sayılı kurul kararı ile proje onaylanmıştır. Mevcut iskanlı binaya kurul kararına istinaden 5 Temmuz 2010 tarihinde tadilat ruhsatı verilmiştir. Ancak Mimarlar Odası, tadilat ruhsatı aldıktan sonra projeye aykırı uygulama yapmasından dolayı binaya iskan alamamıştır. Sonuç olarak incelemelerde imara aykırı uygulamalar tespit edilerek yapı tatil tutanağı tutulup ilgili kuruma tebliğ edilmiştir..."


Sabah


Mimarlar Odası'nın Beyoğlu'ndaki binası mühürlenecek mi?


Geri Dön