22 / 11 / 2024
fuzul

Miras paylaşımında haksızlık!

Miras paylaşımında haksızlık!

Miras paylaşımında haksızlık yaşanmaması için Türk Medeni Kanunu' nun Miras Hukuku' nda belirtilen düzenlemeler bulunuyor. Kanuna göre mirasçıların her biri kendilerine belirlenen oranlarda payını alabiliyorlar...





Miras paylaşımında haksızlık!


Miras hukukuna göre belirlenen miras paylaşma kuralalrı vardır. Miras bırakan, ölüme bağlı tasarrufuyla paylaşmanın nasıl yapılacağı ve payların nasıl oluşturulacağı hakkında kurallar koyabilir. Bu kurallar, miras bırakan tarafından kastedilmemiş olan bir eşitsizlik halinde payların denkleştirilmesi olanağı saklı kalmak kaydıyla, mirasçılar için bağlayıcı bir hüküm içeriyor. Aksini arzu ettiği tasarruftan anlaşılmadıkça, miras bırakanın tereke malını bir mirasçıya özgülemesi, vasiyet olmayıp sadece paylaştırma kuralından sayılıyor.


Miras paylaşımında haksızlık yaşanmaması için Türk Medeni Kanunu'nun Miras Hukuku'nda belirtilen düzenlemeler bulunuyor. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça mirasçılar, paylaşmada terekenin bütün malları üzerinde eşit hakka sahip durumdalardır. Mirasçılar, miras bırakan ile aralarındaki ilişkiler hakkında paylaşmanın eşitliğe ve adalete uygun olması için göz önüne alınması gereken bütün bilgileri birbirlerine vermekle yükümlüdürler. Mirasçılardan her biri, tereke borçlarının paylaşmadan önce ödenmesini veya güvenceye bağlanmasını isteyebiliyor.


Miras paylaşımında haksızlık olmaması için mirasçılar tereke mallarından mirasçı veya ortak kök sayısınca eşit olarak paylarını almalıdırlar. Anlaşma olmazsa, mirasçılardan her biri, payların oluşturulmasını sulh mahkemesinden isteyebiliyor. Payların oluşturulmasında hakim, yerel adetleri, mirasçıların kişisel durumlarını ve çoğunluğun arzusunu göz önünde bulundurarak payların özgülenmesini mirasçıların anlaşması uyarınca yapar. Buna olanak bulunmazsa kura çekilir.


Değerinde önemli azalma olmadan bölünemeyen tereke malı, bütün olarak mirasçılardan birine özgüleniyor. Mirasçılar bir tereke malının bölünmesi veya özgülenmesi konusunda anlaşamazlarsa, o mal satılarak bedeli bölüştürülüyor. Mirasçılardan biri istemde bulunursa satış açık artırma yoluyla yapılır. Mirasçılar artırmanın şekli konusunda anlaşamazlarsa sulh hakimi, artırmanın mirasçılar arasında veya herkese açık yapılmasına karar verebiliyor.



Miras hukuku ölüme bağlı tasarruflar!
Miras hukukunda saklı pay nedir?
Miras hukukuna tabi ölünceye kadar bakma sözleşmesi!
Miras vergisi!
Miras paylaşımı davası!
Miras paylaşımında anlaşmazlık!
Miras hukuku mirastan mal kaçırma!
Miras hukuku zamanaşımı!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön