22 / 11 / 2024
fuzul

Mirasın reddi nasıl yapılır?

Mirasın reddi nasıl yapılır?

Mirasın reddi, mirasçıların kendilerine geçmiş olan mirası kabul etmemek hususundaki irade beyanlarıdır. Peki, reddi miras nasıl yapılır? İşte tüm merak edilenler...




Mirasın reddi hakkına yasal ve atanmış mirasçılar sahiptirler. Mirasın reddi ancak mirasın intikali işleminde sonra mümkündür. Miras bırakanın ölümü üzerine miras kendiliğinden mirasçılara geçeceğinden ancak bundan sonra mirasın reddi mümkündür. 

Miras bırakan ölmeden red hakkı yoktur. Miras bırakan ölmeden önce ancak mirastan feragat sözleşmesi yapılması ya da miras hakkının temliki mümkün olabilir. Mirasın reddi, Medeni Kanun (MK) 605-618. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Peki, mirasın reddi nasıl yapılır?

Mirasın reddi nasıl yapılır?

Mirasçı miras bırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesine yazılı veya sözlü olarak beyanda bulunmak suretiyle mirası reddetme hakkına sahiptir. Bu ret beyanı mirasın tümünü kapsayacak şekilde kayıtsız ve şartsız olmak zorunda olur. Mirasın kısmen reddi mümkün değildir. Aksi halde mirasçı mirası iktisap eder.
 
Mirasın reddi için kanunda üç aylık hak düşürücü süre vardır. Buna göre miras bırakanın ölümünden veya mirasçının mirasçı olduğunu öğrenmesinden itibaren üç aylık süre içinde mirasın reddi talebinde bulunması gereklidir.

Konut kredisi çekerken nelere dikkat edilmesi gerekir? İşte 7 altın kural!

Kiracı kira sözleşmesini başkasına devredebilir mi?

Miras intikali için gerekli belgeler nelerdir?

Miras kalan evin satışı nasıl olur?

Miras intikali için tapu harcı ödenir mi?

Kira şerhi nedir? Kira şerhi ne işe yarar?

Tapu satış bedelinin düşük göstermenin cezası nedir?

Kiracı aidat ödemezse ne olur?

Oturma hakkı nasıl tesis edilir?


Geri Dön