22 / 12 / 2024

Sağken miras reddi nasıl yapılır?

Sağken miras reddi nasıl yapılır?

Mirasçılar, miras bırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanmış oluyorlar. Peki mirası red etmek mümkün mü? Sağken miras reddi nasıl yapılır?



Sağken miras reddi nasıl yapılır?

Miras; Vefat eden kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan şahıslar ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler ve kaidelere deniyor. Peki, sağken miras reddi nasıl yapılır?


Kanunda öngörülen ayrık durumlar saklı kalmak üzere mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer malvarlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar ve miras bırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu oluyorlar.


Yasal mirasçılar; çocuklar, sağ kalan eş, anne, baba, kardeşler olarak birinci derece yakınlar sıralanabilir. Çocukların mirasçı olduğu durumda bütün çocuklar eşit olarak mirastan pay alıyorlar. Fakat miras bırakan mal varlığını aşacak şekilde borca girmiş ya da çok harcamalar yapmış ise mirasçılar mirastan red edebiliyor. Mirasçılar Sulh Hukuk Mahkemesi'ne bir dilekçe yazarak miras reddi davası aça biliyorlar. 


Mirasçılar için red süresi, mirasçının kendilerine miras kaldığını öğrendikleri süreden başlıyor. Ancak bu süre,kendilerinin miras bırakandan geçen mirasın reddi için mirasçıya tanınan süre dolmadıkça sona ermiyor.


Ret sonucunda miras daha önce mirasçı olmayanlara geçerse; bunlar için red süresi, önceki mirasçılar tarafından mirasın reddedildiğini öğrendikleri tarihten işlemeye başlıyor.  Miras reddi hususunda açıklamalar Türk Medeni Kanunu'nda yapılıyor.


İlgili Kanun Maddesi;

Madde 605

Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler.

Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.


Madde 606

Miras, üç ay içinde reddolunabilir.

Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.


Sağken miras reddi nasıl yapılır?

Mirasın reddi için miras bırakanın ölmesinden sonra 3 ay içinde reddi miras dilekçesi asliye hukuk hakimliğine verilmezse mirası kabul etmiş sayılıyor. Ölmeden önce miras reddi içinde Sulh Hukuk Mahkemesine bir dilekçe ili başvurulabiliyor.


Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılıyor. Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor. Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor.


Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılıyor ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilebiliyor.


Mirastan ıskat nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön