22 / 11 / 2024
fuzul

Mobilyacı Nazım İmamoğlu Dominik'te 22 kilometrekare orman kiraladı!

Mobilyacı Nazım İmamoğlu Dominik'te 22 kilometrekare orman kiraladı!

KAYSERİLİ mobilyacı Nazım İmamoğlu, 2010’da keşif için gittiği Dominik Cumhuriyeti’nde, suya, neme, demirden daha dayanıklı tik ağacını keşfetti. Dominik hükümetinden 22 kilometrekare orman kiralayıp işletmeye başladı.




TÜRKİYE’nin en büyük sermayesi girişimcileridir sözü öyle boş bir laf değil. Bu sözün içini en iyi dolduran girişimciler de tabii ki Kayserililer. Kayserili Nazım İmamoğlu’nun Türkiye’de yetişmeyen tik ağacı ile ilgili ticaret ve imalat macerasından bu yıl 50 milyon dolarlık bir ciro çıkabilir. Ortakları Mehmet Çınar ve Tanju Şeber ile birlikte kurduğu şirketiyle (Çınardan Orman Ürünleri) Dominik’te 22 milyon metrekare yani 22 kilometrekare tik ağacı ormanı işletmeye başlayan Nasım İmamoğlu, bu ormandan temin ettiği tik ağaçlarını ham halde Gebze Dilovası’ndaki fabrikasına getiriyor ve orada işliyor.


Geçen yıl başlayan ticaret şimdilik 10 milyon dolara ulaşmış. Nazım İmamoğlu şöyle anlatıyor öyküsünü:

İKTİSAT MEZUNU KAYSERİLİ

“Kayseriliyim. Babam avukattı. Dededen ticaretimiz de vardı. Kayseri’de zaten ticaretin içine doğuyorsun. 12 yaşımdayken 1977’de İstanbul’a geldik. Benzin kuyrukları vardı o yıllarda ve ben de kuyrukta bekleyenlere su satarak ticarete başladım. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari İlimler Akademisi mezunuyum. Üniversite okurken de 1986’da dayılarıma ait Bayrampaşa’daki dükkanda mobilya imalathanesi kurdum. Firmamın adı Dekorno’ydu ve sadece kontrat mobilya üretirdim. Yani otel odaları gece kulüpleri, gazinoların tefrişat işini yapardım. Sonra koltuk takımları üretmeye de başladık. İtalya’dan koltuk takımı getiriyordum ve onları çok sayıda üretip satmaya başladık ve imalatımız da 300 metrekareden 3.000 metrekareye kadar çıktı.

İmalat malum zordur. 1999 depreminden sonra imalatı bıraktık ve 2009’a kadar kereste ve mobilya ticaretine yöneldik. Bu arada ihtiyacımız olan mobilyayı fason yaptırdık ama yine dekorasyon ile yürüdük. 2010’da ise Dominik’ten ham tik tomruk ithalatına başladık ve yeniden Dilovası’da kendi fabrikamızı kurduk.

DOMİNİK NERDEN ÇIKTI?

2010’da, ABD’ye, Los Angeles’e gitmiştim orada Dominik ile iş yapan arkadaşlarım vardı ve bana ‘sen mobilyacısın bu ülkede çok iyi kerestelik orman var’ dediler. 


Benim için referans olanlar da oldu ve Dominik’te ülkenin ileri gelenleriyle, tüccarlarıyla ilişkiler kurdum. Kendimizi de iyi anlattık. İlgilendiğim ürün, o bölgede teka denilen bizim ‘tik’ dediğimiz özel bir ağaçtan kereste. Orada ağaçlar devletin.

22 KİLOMETREKARE ORMAN

Bana Dominik’in ‘ilk ormancılık işletme izni’ verildi. 22 milyon metrekare yani 22 kilometrekare bir alanı tahsis ettiler. Biz de önce ağaçtan numune getirdik ve TABİTAK dahil bazı bilimsel kuruluşlara araştırma için sunduk. Sonuç çk olumlu çıktı. Özelliği dış mekanlarda çok dayanıklı, suya karşı demirden daha dayanıklı. Bataklıkta çok zorlu bir tabiatta yetişir. 6 yıldır uğraşıyoruz, son 3 yıldır kesim yapabiliyoruz. Geçen yıl da satışa başladık, üç gemi mal çıkardık 10 milyon dolarlık mal çıkardık. Hedefimiz dünyaya, her ay bir gemi çıkarmak; bu da yılda 60 milyon doları bulacak.


İlk etapta İsrail ve İspanya’ya ağaç gönderdik ama asıl amacımız tamamını Türkiye’ye getirmek ve burada ürüne dönüştürüp katma değeri ülkemize kazandırmak ve öyle iç pazara ve ihracata vermek. 2015’de bu işe dayalı olarak Dilovası’nda fabrika yatırımımızı da tamamladık. Çınar Ailesi ile ortağız ki onlar da Kayserili. Bizde 50 kişi çalışıyor ama fason üretim de yaptırıyoruz. Bu yıl hedefimiz 30 milyon dolar ciro yakalamak.

HAİTİLİ KÖYLÜLERLE MANGAL KÖMÜRÜ

NAZIM İmamoğlu, Dominik’te tik ağacı ormanı işletirken, ağaçlardan geriye kalan kabuk ve diğer kalıntıları da değerlendirdiklerini belirtiyor ve şu bilgileri aktarıyor: “Bu atıklardan mangal kömürü üretiyoruz. Bu imalatı Haitili köylüler yapıyor, onlar işin ustası. Yılda 10 ton mangal kömürü imalatı yapılıyor ki bunun da yaklaşık 2.500 tonunu Türkiye’ye ithal ettik. Geri kalanını ise İngiltere ve İspanya’ya sattık.”

DOMİNİK’TE 10’U TÜRK150 KİŞİ İSTİHDAM ETTİK

NAZIM İmamoğlu, tik ağacından ıslak zemin malzemesi de üretmeye başladıklarını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “Ham olarak kütük-tomruk olarak getiriyoruz, parke ve mobilya yapıyoruz. yatlarda, saunalarda, havuz kenarlarında zemin malzemesi olarak kullanılıyor. bizim bu hammadde operasyonumuzla Türkiye’de tik ağacının hammadde fiyatı üçte bire indi. Şu anda Dominik’te 10’u Türk 150 kişi çalışıyor. Her üç ya da altı ayda işlettiğimiz ormanda imalat yeri değişiyor. kestiğimizin yerine yerine dikim yapıyoruz. Dominik’te ormancılık yasaları çok katı. 15 yıllık kontratımız var.”


Hürriyet 





Bu haber Sabah'ta şöyle yer aldı:


Dominik Cumhuriyeti’nden 22 milyon metrekarelik orman arazisi kiralayan Çınardan Orman’ın Yöneticisi Nazım İmamoğlu, “Türkiye’de gittikçe artan talebe yönelik ucuz ağaç ürünleri tedarik edeceğiz” dedi

Türkiye'nin cesur KOBİ'leri küresel ekonomik daralmalara ve jeopolitik risklere meydan okuyarak dünyanın dört bir yanında önemli başarılara imza atıyor. Yeni ufuklara yelken açan şirketler bu sayede hem bölgesel risklerini minimize ediyor hem de küresel ligde kendilerine önemli yerler ediniyor. İşte bu şirketlerden biri olan Çınardan Orman, Türkiye'de de adını sıkça duyduğumuz Dominik Cumhuriyeti'nden 22 milyon metrekarelik bir orman alanı kiralamayı başardı. Şirketin yönetim kurulu üyesi Nazım İmamoğlu, aracısız olarak ilk elden yürüttükleri ticaret ile Türkiye piyasasında gittikçe artan talebe yönelik ucuz ürün sağladıklarını kaydetti.


ÜRÜN % 60 UCUZLADI

Firmanın Dominik'te yetiştireceği ağaç türü ise gayrimenkul sektöründe 'TİK' olarak tabir edilen TEKA ağacı. Sağlamlığı, sağlıklı olması ve dayanıklılığı ile ön plan çıkan ağaç, yer zemin malzemeleri içinde önemli bir paya sahip. Yalnızca parke malzemesi olarak kullanılmayıp, havuz kenarlarından saunaya, yat kaplamasına, bahçe mobilyasına kadar ihtiyacı karşılıyor. Ancak ürün muadillerine göre oldukça pahalı. Çınardan yönetimi, Dominik yatırımı sayesinde Türkiye piyasasına yüzde 50-60 oranında daha düşük fiyat ile TİK ürünü getirmeye başladı. Getirilen ürün, hem yarı mamül olarak hem de şirketin Gebze'deki tesisinde işlenerek bahçe mobilyası olarak satılıyor.


ARAZİ 15 YILLIĞINA KİRALANDI

Orman sahası 15 yıllığına kiralanmış. Yapılan anlaşma gereği orman, hükümet yetkililerinin gözetiminde işleniyor. Günlük 50 tonluk üretim gerçekleşebiliyor. Uygun görülen ağaçlar kesilirken, yerine yeni fidanların dikimi sağlanıyor. 150 kişilik Dominikli ekibi olan Çınardan'ın Gebze'deki tomruk deposu ve fabrikasında yaklaşık 50 kişi istihdam ediliyor. Nazım İmamoğlu, "Ürünlerimiz, dünyadaki en kaliteli TEKA ürünü. Fiyatımız ise mevcut ürünlerden yarı yarıya daha uygun. Cari açığa da önemli katkı sağlayacağız" diyor.



'BAHÇE MOBİLYASINDA BAYİLİK VERECEĞİZ'

Nazım Çınardan Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Üyesi Nazım İmamoğlu, markayı hızla büyütmeyi planlıyor. Bunun için harekete geçtiklerini belirten İmamoğlu, "Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin büyükşehirlerinde ve kıyı bölgelerinde Çınardan markalı bahçe mobilyası alanında bayilik vereceğiz" diye konuştu.


KOBİ TURU


1 Çöpler akıllı yazılım ile toplanacak

İzmit Belediyesi, çöp konteynırını boşaltmadan 5 dakika önce isteyen vatandaşlara bunu cep telefonundan bildirmeye başladı. Akıllı harita üreticisi Başarsoft'un geliştirdiği, sistemle, İzmit sokaklarından çöp toplayan 7 bin 200 çöp konteynırın yeri ve izlediği güzergâh tek tuşla görülebilecek. Başarsoft CEO'u Alim Küçükpehlivan, "Türkiye'de ilk olarak İzmit Belediyesi ile ortak bir projede çalışmaya başladık. Gerçekleştireceğimiz bu projeyle belediyelerin katı atık toplama sorunu kalmayacak" dedi.


2 Hidrojenle çalışan kombi icat etti

Doğalgaz tüketimini tamamen ortadan kaldıran ve yüzde 40'a varan oranda tasarruf sağlayan hidrojenli kombi, dünyanın da dikkatini çekti. Dünya Hidrojen Birliği'nde hiçbir Türk'ün hidrojen ile alakalı sunum yapmadığını dile getiren UTET Enerji'nin kurucu ortağı Fikret Özçelik, "Hidrojenle çalışan kombinin seri imalatına başladık ve yaklaşık 700 evde de kullanılmaya başlandı" diye konuştu. Kombiler sadece 1 litre su ile 100 metrekarelik evi ısıtıyor. Hidrojeni kombide Özçelik, ısıyı yayan radyatörlerde de plazma teknolojisini kullandığını, bu şekilde kombinin ısıyı çok daha hızlı yaydığını söyledi.


Sabah



Geri Dön