23 / 12 / 2024

Moody’s'in Türkiye kararı konut kredilerini nasıl etkileyecek?

Moody’s'in Türkiye kararı konut kredilerini nasıl etkileyecek?

Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir’ notunu kaybetmesi, kredi ve kredi kartı faizleri üzerinde baskı yaratacak. Finansman maliyeti artan bankalar faizleri artıracak




Kredi notunu düşürerek Türkiye'yi ‘yatırım yapılabilir' ülke konumundan çıkaran Moody's'in asıl yıkıcı etkisinin konut kredileriyle kredi kartı yapılandırmasında görülmesi bekleniyor. Moody's'in not indirimi Türkiye'yi 3 koldan vuracak.


Birinci etki bankaların sendikasyon kredilerinde yaşanacak. İkinci olumsuz etki mega projelerin finansmanında ortaya çıkacak. Üçüncü yük ise Hazine'nin artan faiz giderleriyle karşımıza gelecek. Bankalar uzun vadeli bu kredileri yurtdışından sağladıkları “sendikasyon” kredileriyle finanse ediyor.


‘YÜKSEK FAİZ ÖDEMEK ZORUNDA KALACAKLAR’


Türkiye'nin kredi notu düşünce bankaların da notu düşmüş oldu. Çünkü hiçbir şirketin notu ülke notunun üzerinde olamıyor. Bankalar, vadesi dolan kredileri yeni sendikasyon kredisi alarak çeviriyor. Kredi notu düştüğü için sendikasyonları yenilerken daha yüksek faiz ödemek zorunda kalacaklar.


Uzmanlar faiz yükünün en az 0.5 ila 1 puan arasında artacağını tahmin ediyor.  Dışarıdan daha yüksek faizle kredi bulan bankalar, bu kaynakları konut kredisi talep eden müşterilerine daha yüksek faizle satmak zorunda kalacak.  Hükümet, kredi kartı borçlarını 72 ay vadeli tüketici kredilerine dönüştürerek yapılandırmayı hedefliyordu.

Ancak, bankaların sendikasyon kredi maliyetlerinin artması kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında uygulanacak faizin yükselmesine neden olacak.

KREDİ derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu ‘yatırım yapılabilir' seviyenin altına düşürmesinden sonra borsa ağır satış baskısı altında kalırken, döviz piyasaları not indirimini nispeten daha sakin karşıladı.

Borsa İstanbul güne yüzde 4.40'lık sert inişle başladı. BIST 100 endeksi 3.512 puanlık düşüşle 76.243 puandan açıldı.

Moody's'in kredi notunu indirmesinin en ağır etkisinin hissedildiği Borsa İstanbul, günü yüzde 3.8 gerileme ile 76.725 puandan tamamladı. Cuma günü 79.756 puandan kapanan BIST 100 endeksinin piyasa değeri yaklaşık 506 milyar 13 milyon lira seviyesindeydi. Dün borsanın piyasa değeri 487 milyar 725 milyon liraya gerilerken, bir günlük kaybı 18 milyar 288 milyon lira oldu. Not indirimi kararının etkisi tahvil piyasalarında da hissedildi. İki yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 8.95 düzeyine yükseldi.

DOLAR 2.9980'DEN DÖNDÜ


Kamuoyunda ‘Sıfırcı Hoca' olarak bilinen Moody's'in not indirmesinden sonraki ilk işlem gününde dolar 2.9860 liradan başladı. 2.9980 liraya kadar çıkan dolar gelen satışlarla 2.9750 liraya kadar geri çekildi. Euro ise açılışta 3.3520 liradan alıcı buldu. Dolar 2.9790 liradan, Euro 3.3500 liradan günü tamamladı. Riskten kaçınan bazı büyük uluslararası fonlar sadece en az iki ‘yatırım yapılabilir' nota sahip ülkelerin varlıklarına para yatırabiliyor. Moody's'in kredi notunu düşürmesi ile Türkiye'yi sadece Fitch ‘yatırım yapılabilir' notu ile değerlendiriyor.


Erdoğan SÜZER/Sözcü



Geri Dön