07 / 09 / 2024

Multi Turkmall neden İran'ı seçti?

Multi Turkmall neden İran'ı seçti?

Çin ve Libya'da alışveriş merkezi yatırımlarını başlatan Turkmall, İran pazarına da girdi



Bir süre önce LibyaMali'u kurarak ülkede yatırıma başlayan ve Çin'de Fiba Grubu ile ortak olan Turmall, îran pazarına girdi. Turkmall CEO'su Levent Eyüboğlu, ilk alışveriş merkezinin (AVM) Tahran'da olacağını ve arazisi olan yerel bir firma ile ortaklık düşündüklerini söyledi. Bir süredir pazarı araştırdıklarını ve bir fırsat yakaladıklarını belirten Eyüboğlu, "Şirketi kurma aşamasındayız. Adı büyük ihtimalle İranMall olacak. Ülkenin güzel tarafı çok büyük bir pazarı olması. Bir anda olmasa bile 10 yılda çok proje yapılabilir" dedi.

'BÜTÜN ŞEHİRLERE GİDECEĞİZ'
İran'ın 10-15 kadar AVM kaldıracağını ifade eden Eyüboğlu, şöyle devam etti: "Yalnız Tahran değil, Tebriz ve Meşet başta olmak üzere tüm şehirlere gideceğiz. 45 bin metrekare kiralanabilir alan düşünüyoruz ama daha büyük de olabilir. Bölgede pek AVM yok. Olanlar c küçük küçük. Multi'ye odaklandık ama artık Turkmall'u da öne çıkaracağız, özellikle dünyanın doğusunda ve global anlamda bilinen bir şirket olmak istiyoruz. Dünyanın merkezi Doğu'ya doğru kayıyor. Mecburen bu pazarlara gidiyoruz. Almanya'da mesela, bize yer yok ki. Ne yapacağız Batı'da? Bize ekme yedirmezler. Çok paran olacak, mevcut gayrimenkulleri toplayacaksın. Başka yolu yok. İranlı, ticareti seviyor; parası var. Orada yapacak iş çok. Birçok markanın franchise'ları var. Gayrimenk çok sınırlı ve pahalı. Tahran uçmuş."

'İRANLI KADINLARA GÜVENİYORU
Iran pazarında da sanılanın aksine kadın tüketicilere çok güvendiğini kaydeden Eyüboğlu, "Biz stratejilerimi: değiştirmiyoruz. Iran ile ilgili yanlış bir izlenim var. Gidince çok şaşırdım. Beş arabanın üçünü kadınlar kullanıyordu. Ayrıca öyle peçe falan da yok. Bir eşarp var, saçlar açık, makyaj var. Restoranda yanımızdaki masada yalnız bayanlar da yemek yedi" dedi.

Perakendecinin altın yılları
2009 ve 2010 yıllarının perakendeciler için kolay büyüdükleri altın yıllar olduğunu kaydeden Levent Eyüboğlu, şunları söyledi:
"Fırsattan istifade çok kolay büyüdüler. Herkes kriz yüzünden kiralarda bir şeyler yaptı. Bir taraftan kötü ama 2010 sonundan itibaren avantaja dönüşecek. Çünkü güçlü perakendeci sayısı artacak.

'Yeni ortaklıklar kurabiliriz'
Krizin 2007'de başladığını ve Avrupa ile ABD'de ikinci bir dip beklediğini belirten Levent Eyüboğlu, "Bu ülkelerde gizli kayıplar var. Şirketler bunları daha fazla saklayamaz" dedi. Eyüboğlu, krizde bankaya kredi girmeden projeye başlamadıklarını kaydederek, "Yeni finans kaynakları aratmaya çalışıyoruz. Yeni ortaklıklar da yapabiliriz" diye konuştu.
Menekşe Ataselim/Gazete Habertürk


Geri Dön