03 / 05 / 2024

Murat Kader: Türkiye mimaride deneysel alan oldu!

Murat Kader: Türkiye mimaride deneysel alan oldu!

Yüksek Mimar Murat Kader, Türkiye’de modern projelerin geliştirildiğini belirterek, “Uluslararası arenada artık Türkiye’nin adı geçiyor. Bu dönemde Türkiye deneysel alan oldu” dedi.



Uluslararası arenada kazandığı ödüllerle adından söz ettiren, Türkiye’de büyük çaplı birçok projeye imza atan İki Design Group Kurucu Ortağı Yüksek Mimar Murat Kader, inşaat sektörünün gelişmesiyle birlikte inşa edilen birbirinden farklı projeler sayesinde Türkiye’nin mimaride bir ‘deneysel alan’ olduğunu söyledi. Bir dönem Dubai’nin bu özelliğe sahip olduğunu ifade eden Kader, “Türkiye’de şu anda birçok modern proje geliştiriliyor. Bu projeleri tasarlayan mimarlar da modern projeleriyle uluslararası arenada ödüller kazanıyor. Bu dönemde Türkiye deneysel alan oldu” dedi.

 

Projeler hızlanıyor 

16 ülkede 27 farklı şehirde proje yapan Murat Kader ile Türkiye ve dünyadaki mimari gelişmeleri konuştuk. Türkiye’de şu anda projelerin hızla devam ettiğini anlatan Kader, şunları söyledi: “İki design group olarak Vadistanbul projesinde 3. etap için çalışmalarımız sürüyor. Kentsel dönüşüm projesi Piyalepaşa İstanbul, dört nala ilerliyor. Kuyaş tarafından Yenibosna’da geliştirilen Borsa İstanbul’a ait projede Avrupa’nın en büyük kasasını yapıyoruz. Burada ilk defa hücreli kasa tipini deniyoruz. Emaar Square’de interior design işi devam ediyor. Bize gelen projeler gösteriyor ki şehrin hem doğusunda hem de batısında büyük projeler inşa edilmeye devam edecek. Mahmutbey’de 5 bin konutluk, Tuzla’da 4 bin 400 konutluk projeler üzerinde çalışıyoruz.” Anadolu’da Bursa’da açıkhava tiyatrosu, Rize’de yaşam merkezi, Adana’da konut projesi üzerinde çalıştıklarını anlatan Kader, “Bodrum ve Antalya’da 12 ay kullanımlı projelere yönelim başladı” dedi.

 

Yurt dışı zayıfladı 

Yurt dışında Rusya ve komşularımızda işlerin durma noktasına geldiğini belirten Murat Kader, şöyle konuştu: “Rusya’daki bir stadyum projemiz askıya alındı. Azerbaycan’da gümrük akademileri projesinin yalnızca kabası yapılıyor. Libya ve Erbil’de onaylanan ardından duran projelerimiz oldu. Avrupa’da da renevasyon ve prestij binaları öne çıkıyor.”

 

5 yılda 6 milyon m2’lik proje  

- İki design group, son 5 yılda 6 milyon metrekarenin üzerinde inşaat alanına sahip proje geliştirdi. 

- Bu projelerde 13 bin 800 konut yer aldı. 

- Geliştirdikleri projeler arasında Vadistanbul, Kar Gayrimenkul Ofis, Bakü Otel, Tema İstanbul, Emaar Square, Eclipse Maslak, Papirus Plaza, Sheraton Otel  Adana  gibi projeler bulunuyor. 

- Ödül kazandıkları projeler ise Emaar Square, Societa Ofis, Vadistanbul, Libya Tatweer, Adana Sheraton Oteli, Avaza Caspian Hotel, Papirus Plaza, Spine Tower, Safari City oldu. 

 

Piyalepaşa Gayrimenkul’ün kentsel dönüşüm projesi Piyalepaşa İstanbul’da Murat Kader’in imzası var.


Vatan 


Geri Dön