Murat Mercan: Önümüzdeki dönem dünyada enerji kaymalarının olacağı bir dönem olacak!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan:"Önümüzdeki dönem nüfus, gelir ve enerji talebinin OECD üyesi olmayan ülkelerde artacağı, dünyada enerji kaymalarının olacağı bir dönem olacak" dedi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Mercan, önümüzdeki dönemde nüfus, gelir ve enerji talebinin OECD üyesi olmayan ülkelerde artacağını belirterek, "Önümüzdeki dönem dünyada enerji kaymalarının olacağı bir dönem olacak" dedi.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan "World Energy Outlook" raporunun Türkiye tanıtımı TÜSİAD ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) işbirliğinde Sabancı Center'da yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mercan, yaptığı sunumda, nüfus, gelir ve enerji talebinin önümüzdeki dönemde OECD üyesi olmayan ülkelerde artacağını söyledi.
Mercan, önümüzdeki dönemin dünyada enerji kaymalarının olacağı bir dönem olacağı değerlendirmesinde bulunarak şunları kaydetti:
"Sadece batıdan doğuya değil güneye doğru da dünya ekonomik dengesinde bir değişim olacağını tahmin ediyorum. Bu nedenle biz bakanlık olarak yeni bir Afrika açılımı yapıyoruz. Buradaki temel unsur Afrika'daki vatandaşlara yardım yapmak değil bunun yanı sıra Afrika'nın enerji kaynaklarını harekete geçirecek bir sinerji yaratmaya çalışmak. Afrika'nın geleceğinin en az Asya kadar, belki de daha fazla heyecanlı olduğunu düşünüyorum. Buradaki kaynaklar harekete geçirilmeli."
Bazı ülkelerdeki elektrik üretiminin kaynaklara göre dağılımına bakıldığında, önemli bir kısmında ülkelerin doğal kaynakları ile elektrik üretim kaynakları arasında bir korelasyon olduğunu dile getiren Mercan, bu yapının Türkiye için biraz ters olduğunu vurguladı.
Mercan, Türkiye'nin elektrik enerjisinde, tüketim açısından bakıldığında doğalgazın yüzde 44'lük paya sahip olmasına karşın toplam doğalgaz üretiminin yüzde 2 olduğuna dikkati çekerek, bu tablonun 20 yıl sonra daha makul bir noktaya evrilmesi gerektiğine işaret etti.
"Yeşil enerjiye evet fakat hepimizin çok gerçekçi olması lazım" ifadelerini kullanan Mercan, "Yenilenebilir enerji Türkiye'nin teorik olarak bakıldığında en önemli yerli kaynağı fakat yenilenebilir enerjinin bugün toplam enerji üretimindeki payı kısıtlı. Enerji depolama kabiliyetleri artmadıkça da bu kısıtlılık devam edecektir. Burada reailst olmak lazım. Bir yandan yenilenebilir enerji yatırımlarını artırırken bir yandan da Ar-Ge faaliyetleriyle elektrik enerjisi depolama konusunda iyi bir çalışmanın yapılması gerekecek" diye konuştu.
- "Özel sektörün elektrik üretimindeki payı artacak"
Türkiye'nin 2023 yılı rüzgar hedefinin 20 bin megawatt olduğunu hatırlatan Mercan, bu hedefe ulaşmak için zorluklar bulunduğunu söyledi. Mercan, "11 bin megawattın üzerinde lisans verilmiş durumda, yeni lisans için kapı açıldı, başvurular yapılacak fakat burada sektörün karşı karşıya kaldığı zorluklar hususunda biraz daha işbirliği yaparak, bürokratik engelleri azaltıcı, yatırımları artırıcı bir işbirliğine gitmemiz gerekiyor. Gerekli değişiklikler konusunda gerekli iletişimin sağlanması lazım" yorumunda bulundu.
Kurulu güç bazında özel sektörün yatırımlarının artmasına ilişkin de katılımcıları bilgilendiren Mercan, özel sektörün elektrik üretimindeki payının biraz daha artmasının gerekliliğine işaret ederek, önümüzdeki dönemde bunların daha da artacağı öngörüsünde bulundu.
Özellikle dağıtım konusunda devlet ile özel sektörün işbirliğinin çok önemli olduğunun altını çizen Mercan, hem dağıtım şirketleri hem de dağıtımı temsil eden sivil toplum örgütleriyle iyi bir diyalog kurduklarını, bu diyaloğun artarak devam edeceğini anlattı.
Mercan, kömür kaynaklarının verimli kullanılması gerektiğinden bahsederek bu konuda verilen yatırım teşviklerine ilişkin de bilgi verdi.
Türkiye'nin nükleer güç santrallerine sahip olma konusunda oldukça geç kaldığını belirten Murat Mercan, "Nedenlerine girmek istemiyorum ama şurası muhakkak ki nükleer güç Türkiye'nin orta vadeli cari açığına bir nebze olsun katkıda bulunacaktır. Aslında geç kalınmasından da çok pişman olmamak lazım. Bazen sonradan sektöre girmenin de belli avantajları olabiliyor" dedi.
Bakanlığın ve hükümetin sektöre yönelik çalışmalarının detayları hakkında katılımcıları bilgilendiren Mercan, "Petrol ve doğalgaz piyasası kanun tasarısı ile ilgili çalışmaların yakın bir zamanda tamamlanarak Meclis Genel Kurulu'nun gündemine sunulacağını tahmin ediyorum. Fakat seçimler ve başka gündemlerden dolayı yasanın ne zaman geçeceğini sorarsanız, bunu ne soran bilir ne de soruya muhatap olan" diye konuştu.
AA