27 / 04 / 2024

MÜSİAD inşaat sektörü raporunu açıkladı!

MÜSİAD inşaat sektörü raporunu açıkladı!

Burhan Özdemir, konutta balon un olmadığım talebin reel olduğunu, mevcut siyasi iktidara olan güven in güçlü bir şekilde tazelenmesiyle birlikte konut satışında ciddi şekilde artışa neden olduğunu söyledi.



MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan özdemir, konutta balon un olmadığım talebin reel olduğunu, yerel seç imlerde ve özellikle cumhurbaşkanı seçimleri ile brlikte mevcut siyasi iktidara olan güven in güçlü bir şekilde tazelenmesıyle birlikte konut satışında ciddi şekilde artışa neden olduğunu söyledi. Müstakil Sanayici ve IşadamUn Defnemi (MÜSİAD) "İnşaat Sektöründe Türkiye'nin Dünyadaki Konumu ve Gelecek Projeksiyonu' raporunu bugün açıkladı MÛSIAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir, yaptığı konuşmada şunlan söyledi: 'MÜSIAD İnşaat Sektör Kurulu olarak bu sene sektörel bir rapor hazırladık Bu bir araştırma raporudur Buradaki bilgileri arkadaşlarv mızla basındaki de&edi kardeşlerimizle paylaştık Raporumuz özellikle konut sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunu>orve konutta özellikle çok sorulan bir soru var. Konutta balon var mı? 

Talep aslında reel değil mi? Raporumuzdaki bilgileri» biz aslında ülkemizde konutta babnun oluşmayacağını batıdaki kıyaslamalarla gerek ipotekli satış oran lan, gerek kredi uygulamaJan, gerek ülkemizdeki yatırımcının teveccühü ile sonu: itibariyle konut piyasasının aslında reel ddugunuve piyasamızın da reel kayrvaklar üzenr»e inşa edildiğini anlatmaya çalıştık Bir ikinci konumuz yine sektörel raporun da içerdiği yurtdışı müteahhitlik alanıyla ilgili. Malum yurtdışı müteahhitlikte ülkemiz 2C02den buyana 235 milyarlık tcçtam hâsılata ulaşmış durumda 1972den 2002ye kadar yapılan hâsılat yaklaşık 46 milyar dolardı Yani son 10 yılda, geçmiş 50 yılın yaklaşık 5 katı kadar hâsılat yapmışız Bu müthiş bir başarıdır biz bunu böyle görüyoruz ve artık ülkemizin yurtdışı müteahhitlik noktasında daha da açılabilecek ve gerçek manada G-20 deki önümüzdeki ülkelerin mertebesine ulaşabileceği bir alan, tarihi br fırsat yakalayabildiğim düşünüyoruz Bu fırsatın da hükümetler arası anlaşmalarla co#afı olarakyakın olduğunuz, sosyokültürel olarakyakın hissettiğimiz ülkelerle bu Cezayir olabilir, Suudi Arabistan olabilir, Irak, İran olabilir. Hükürretler arası anlaşmalar yap larak toplu konut ihalesi eliyle yurtdışına müteahhitlerimizin açılması gerektiğini, desteklenmesi gerektıgini, cesaretlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz Bu şekilde ancak 2020li yıllarda hedeflediğimiz ihracat değerlerini ulaşabileceğimizi düşünüyoruz' 


Zafer


Geri Dön