15 / 11 / 2024

Mustafa Bozbey: Bursa'yı yaşanabilir bir dünya kenti yapmaya geliyoruz!

Mustafa Bozbey: Bursa'yı yaşanabilir bir dünya kenti yapmaya geliyoruz!

Yeni projelerle Bursa’nın geleceğini şekillendireceklerini belirten CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, ''sürdürülebilir ve yaşanılabilir bir dünya kenti yapmaya geliyoruz'' dedi. 




Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bursa’yı Bursalılarla yöneteceğiz” diyerek CHP Bursa Büyükşehir Belediye başkanlığına aday oldu. Bursa’nın geleceğini şekillendirecek projelere imza atacağını belirten Mustafa Bozbey, “Bursa kısa bir süre sonra ‘Katılımcı Yönetim Modelimiz’ ile tanışarak lider ve örnek şehir olacak. Belediyecilik dünyanın hemen her yerinde aynı olan bir hizmet alanı. Farkları yaratansa anlayış ve yöntemdir. Bursa’mızı ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan sürdürülebilir ve yaşanılabilir bir dünya kenti yapmaya geliyoruz. Bu kez bütün Bursa’ya talibiz” diye konuştu. Çalışmalarının Birleşmiş Milletler’e üye ülkeler tarafından kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin rehberliğinde hazırlandığına vurgu yapan Bozbey, ‘Ulaşılabilir Şehir’, ‘Yaşanan/Yaşayan Şehir’, ‘Yeşil, Beyaz, Mavi Şehir’, ‘Bereketli Şehir’, ‘Eşit Şehir’, ‘Zinde Şehir’ ve ‘Katılımcı Şehir’ olmak üzere toplam yedi ana başlık altında topladığı projelerini Milliyet’ten Eren Aka'ya anlattı.

Ulaşılabilir şehir

Önceliklerinin ucuz ve ulaştıran bir ulaşım ağını Bursa’ya kazandırmak olduğunu söyleyen Bozbey, bunun için ilk olarak Ulaşım Master Planı’nın nazım imar planları ile uyumlu hale getirileceğini belirtti. Ray hatlarının yer altına alınmasının zorunluluğunu savunan Bozbey, “M1 Metro Hattı, Şehir Hastanesi ile Mimar Sinan İstasyonu arasında yaklaşık 29 km ve 29 istasyondan oluşan bir metro hattı olacak. Uludağ Üniversitesi ile Kestel arasında şu anda işletimde olan M2 hattı da, Uludağ Üniversitesi’nden Görükle’ye ve buradan  İzmir  Yolu’nun güneyine geçerek Kayapa-Kızılcıklı bölgesine bağlanacak. M4 hattı Şehir Hastanesi ile Görükle İstasyonu arasında yaklaşık 9 km ve 5 istasyondan oluşan bir metro hattı olacak. Ayrıca kentte ulaşımı kolaylaştıracak 5 tramvay ve 4 banliyö hatları oluşturulacak. Öte yandan yapacağımız alternatif bağlantı yollarıyla karayolundaki trafik sıkıntısını çözeceğiz” diye konuştu.

Park et-git alanları

Trafik yoğunluğuna da dikkat çeken Bozbey, “Hafta sonları Mudanya’ya iki günde 300 bin araç giriyor. İDO ve BUDO iskelelerini kaldırıp yerlerine iki güzel meydan yapacağız. Mudanya -Güzelyalı arasında yer alacak yeni iskele hem kolayca karayoluna hem de raylı sistem ile Emek İstasyonu’na bağlanacak” dedi. Bursa’daki mevcut alt geçitlerin tamamının yeniden düzenleneceğini söyleyen Bozbey, bütün mahallelerde kentin ihtiyaçlarına cevap verecek büyüklükte otoparklar oluşturulacağını, Bursaray istasyonlarının tümünde yolculara ücretsiz park et-git alanları oluşturulacağını belirtti.

Ev-okul arası ücretsiz

Uygun olan her bölgeye yeni Yaya-Bisiklet aksları açılacağını belirten Mustafa Bozbey, Bisiklet Kiralama İstasyonları yapılacağını ve ödeme sisteminin BURSAKART’a entegre edileceğini açıkladı. Heykeli yayalaştırma projesini de açıklayan Bozbey, “Atatürk Caddesi araç trafiği, yeni yapılan düzenlemeyle İnönü Caddesi’nin bir kısmını da içine alarak Zafer Plaza bitiminden Demirtaşpaşa Hamamı’na kadar olan kısımda yeraltına alınarak önemli bir yaya aksı elde edilecek. Bursa’nın yeni sosyal yaşam merkezi, yayalaştırılmış Atatürk Caddesi olacak” dedi. Otobüs gitmeyen mahalle kalmayacağını ve sefer sayılarının sıklaştırılacağını açıklayan Bozbey, ilk ve ortaokul öğrencilerine okul ve ev arası ulaşımın ücretsiz olacağını söyledi.

Bütün Bursa

Sadece Büyükşehir Bursa’ya değil, bütün Bursa’ya talip olduklarını ifade eden Mustafa Bozbey, şunları söyledi: “Bursa Büyükşehir Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer’den ibaret değil. ‘Kent İçinde Kent’ projesi ile doğuda Kestel ve Gürsu, ‘Deniz Kenti Bursa’ projesiyle kuzeybatıda Mudanya Bursa Büyükşehir bütün içinde ele alınacak. Her biri birbirinden değerli diğer 11 ilçemiz ‘Bütün Şehir Bursa’ projesi kapsamında kendi kimliklerine ve özelliklerine uygun olarak desteklenecek. Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da yerel tarım politikalarımızı hayata geçireceğiz. İnegöl uluslararası mobilya merkezi olarak tasarlanacak. Mudanya, Gemlik, Orhangazi, İznik zeytin tarımında Bursa’nın uluslararası düzeyde bir etkinlik elde etmesini sağlayacak. Orhaneli, Keles, Harmancık ve Büyükorhan’da doğa turizmi geliştirilecek. Yenişehir hem tarım kenti hem de lojistik yeni imkanların merkezi olarak desteklenecek.”

Bursa’nın merkezinin olmadığını ifade eden Mustafa Bozbey, “Bursa’nın yeni merkezlere ihtiyacı var. ‘Kent içinde Kent’ projesi işte bu ihtiyaçtan doğdu. Doğuda Kestel ve Gürsu, batıda Görükle, kuzeyde Demirtaş ve kuzey batıda Geçit - Emek yeni bir anlayışla ele alınacak. Bu bölgeler Bursa’nın yeni kent merkezleri olarak planlanacak” dedi. 

Yüzde 25 su indirimi!

“Su haktır ucuzlayacak” diyen Bozbey, “Hanelere yüzde 25 indirim, işyerlerine de yüzde 20 indirim uygulanacak. Şebeke sularının sağlıklı ve güvenilir olduğunun şeffaf bir şekilde görülmesi için ‘Bursa Güvenli Su Planı’ çerçevesinde bağımsız gözetim yapılacak” dedi.Can dostlar için

Mustafa Bozbey, bütün kentin sahipsiz hayvanlarını kucaklayacak kapsamlı bir rehabilitasyon ve doğal yaşam merkezi açacaklarını ifade ederek, “Acil durumlara müdahale edebilmek amacıyla tüm kente hitap edecek hayvan sağlık ihbar sistemi ve 7/24 hizmet veren hayvan ambulansı hayata geçirilecek” dedi. 

Ortak akılla çözüm

Kenti katılımcı anlayışla yöneteceklerini söyleyen Bozbey, “Kent konseyleri ve mahalle meclisleri oluşturulacak. Kentin bütün sorunlarını ortak akıl ve bilimsel görüşü ön planda tutarak çözeceğiz. 15 günde bir, bir ilçeye ‘Başkan Burada Karavanı’ ile giderek vatandaşların istek ve önerilerini yerinde dinleyeceğiz” diye konuştu.

Turizm canlanacak

Sahip olduğu kaplıca, medikal tedavi paketleri, klinik imkânlar, ulaşım, konaklama ve tedavi olmanın yanında tatil imkânları sunan Bursa’nın sağlık turizminde bir marka haline getirileceğini söyleyen Bozbey, “Jeotermal, Uludağ, Mudanya gibi bölgelerde gerekli tesisler yapılarak bu bölgelerden yararlanılacak. Jeotermal Anayasası oluşturulacak. Termal köyler kurulacak. Bursa’ya uluslararası düzeyde yeni fuar alanı kazandırılacak. Evliyalar Yolu, Mysia Yolları, Ahmet Hamdi Tanpınar Rotası, Nâzım’ın Bursa Rotası, İpek Yolu Bursa Projesi, Kuruluş Yolu ve Sultanlar Yolu ile kentin tarihini koruyup yaşatacağız” dedi. 

4 mevsim Bursa

Mustafa Bozbey, “Yeşil Mavi Beyaz Şehir” başlığı altında da öncelikli olarak kişi başına düşen yeşil alanın 10 metrekareye yükseltileceğini söyledi. Bozbey, “Bereketini beyaz cennet Uludağ’dan alan yeşil Bursa mavi ile buluşacak. Uludağ havzasındaki mevcut yerleşim alanlarının sahip oldukları sosyal, doğal ve turistik değerler ortaya koyularak ekonomi canlandırılacak. Uludağ ormanları yaylaları, gölleri ve akarsuları ile yazı, kışı ve baharıyla dört mevsim yaşayacak. Nilüfer Çayı yeşil ile mavinin buluştuğu bir rekreasyon vadisi olacak. İznik Gölü çevresi ise Bursa’nın yeni sağlıklı yaşam alanı olacak” dedi. 

Sosyal ve kültürel tesisler

Mustafa Bozbey, ilçelerde gençlerin sosyal faaliyetlerde bulunabilecekleri gençlik merkezleri, her ilçeye içinde bir araştırma kütüphanesi, konferans ve toplantı salonları, oda sahnesi, tiyatro salonu bulunan kültür merkezleri oluşturacaklarını açıkladı. Bozbey, ayrıca yeni nesil kütüphaneler ve Bursa’nın artan nüfusuna hitap edecek büyük bir merkez kütüphane yapılacağını da ifade etti. 


Geri Dön