23 / 12 / 2024

Müteahhit aynı daireyi iki kişiye satarsa ne olur?

Müteahhit aynı daireyi iki kişiye satarsa ne olur?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Müteahhit, aldığım yapıyı başkasına devretti. O inşaatı sürdürdü ama dairemi vermedi. Eski müteahhit dairemi bir başkasına satmış. Hakim dosyanın asliye hukuk mahkemesine gönderilmesine karar verdi. Bu benim zararıma mı olur?' sorusunu yanıtladı.



 

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  'Dört bloktan oluşan bir sitede denetçiyim. Sitede muhtelif giderler var elbet ama problem bunlardan hangisinin kiracıya hangisinin mal sahibine ait olduğu. Örneğin asansör gideri kime ait? Isınma merkezi sistemle ama bir blok ferdi ısınma (kombi) kullanıyor. Bu blok merkezi sistemden ayrılabilir mi? Bu ve benzeri giderler için uygulama nasıl?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...


Müteahhit aynı daireyi iki kişiye satarsa ne olur?

2009’da müteahhit ile yazılı anlaşma yaparak daire aldım ve parasının tamamını ödedim. Ancak bir süre sonra müteahhit, yapıyı bir başkasına devretti. O da inşaatı sürdürdü ama dairemi bana vermedi.

Bu safhada öğrendim ki eski müteahhit benim dairemi bir başkasına satmış. O da parasını ödememiş. Onlar kendi aralarında davalıyken ben davaya müdahil oldum. Beş sene sonunda hakim dosyanın asliye hukuk mahkemesine gönderilmesine karar verdi. Bu durum benim zararıma mı, lehime mi olur?

● G.D.

Bizim vatandaşımız ne kadar iyi niyetli ne kadar sabırlı! Davada ihtilaf 10 sene sürmüş okuyucum hâlâ kendi aleyhine olup olmayacağını soruyor. Bundan da kötüsü vardır ama parasını verdiği bir daireye 10 senedir sahip olamama kadar kötü ne olabilir? Şimdi dosyası bir başka mahkemeye gidecekmiş.

Doğrusu bunun nedenini pek çözemedim. Zira müteahhitten daire alan vatandaşla müteahhit arasında doğmuş böyle bir ihtilafta davaya bakacak mahkeme tüketici mahkemesidir. Şayet okuyucum arsa sahibi olsaydı da müteahhitle arasında ihtilaf çıksaydı o zaman davaya bakacak mahkeme asliye hukuk mahkemesi olacaktı.

★ ★ ★ ★ ★

Davaya bakan görevli mahkeme doğruysa okuyucumun zararı olmaz. Ama gerçekte tüketici mahkemesinin bakması gereken dava asliye hukuk mahkemesine gönderilirse, asliye hukuk mahkemesi de kendisini görevli olarak görmezse iş mahkemeler arasındaki bu görev uyuşmazlığının halline gelir ve 10 sene sürmüş bu davanın bir o kadar daha uzamasına neden olur.

Yani belki davanın sonucu değişmez ama işin uzaması elbette okuyucumun aleyhine bir husustur. Bana öyle geliyor ki bu karar işin uzamasına neden olacaktır.


Geri Dön