Müteahhitler maliyet artışlarına çözüm bekliyor!
Yükselen inşaat maliyetlerinin karşısında çözüm bulamayan on binlerce kamu müteahhidinin iflasın eşiğinde olduğuna dikkat çekiliyor. İnşaat sektörü temsilcileri hükümetten konuyla ilgili çözüm bekliyor. Peki maliyet artışlarının önüne nasıl geçilebilir?
"Türkiye inşaat çöplüğüne dönecek"
Seslerini duyurmak amacıyla Kamu Müteahhitleri Platformu adı altında bir araya yaklaşık 2 bin şirket, devletten bir an önce dinamik fiyat farkı ödemesini, süre uzatımı yapılmasını, şartsız ve cezasız tasfiye hakkının tanınmasını talep ediyor. Konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan Kamu Müteahhitleri Platformu Üyesi ve Özen İnşaat Kurucusu Emin Özen, Ocak'ta düzenlenen ek fiyat kararnamesinin de problemi çözmekte yetersiz kaldığına, firmaların iş yapamaz duruma geldiğine dikkat çekerek kapıdaki riskle ilgili uyarılarda bulundu. “İnşaat maliyetleri yüzde 200- 300 oranında artarken firmaların bu şekilde işlerine devam etmeleri mümkün değil. Sözleşmelerinde fiyat farkı şartı olmayan firmaların ifl ası kaçınılmaz görünüyor. Bu durum sadece firmaları değil Türkiye’yi de iflasa götürür” diye konuşan Emin Özen, şu açıklamalarda bulundu:
“Türkiye’de istihdamın yüzde 6-7’si inşaat sektöründen geliyor. Lokomotif sektör olarak inşaat yan sektörleri de ayakta tutuyor. Kamu projelerini alan firmalar olarak iş bitimine kadar dinamik fiyat farkı, süre uzatımı ve tasfiye hakkı istiyoruz. Bu gerçekleşmezse Türkiye bir inşaat çöplüğüne dönecek. Kamu projeleri yarım kalacak. Bu aynı zamanda sosyal ve siyasal sorunlara da neden olacak. Üç aydan bu yana 2 bine yakın firmanın bir araya geldiği bu platformda sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.”
"Müteahhitler yeni işlere başlayamıyor"
Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Bora Kanevetçi de meslektaşlarının tahmin edilemeyen, yüksek ve kontrolsüz fiyat yükselişleri sebebiyle işe başlayamadığına, sürmekteki işlerini de tamamlamakta zorluk çektiğini belirtti. Kanevetçi, “Temel inşaat malzemesi olan başta beton, demir, çimento, pvc, cam, seramik ve diğer tüm kalemlerde çok fazla fiyat artışı var. Özellikle bazı kalemlerde meydana gelen artışlar dövizin, akaryakıtın, doğal gazın, elektriğin çok çok üzerinde. Yapsat yapan meslektaşlarımız, inşaatı devam eden bir binada 1 TL’ye sattığı daireyi 2 TL’ye mal edemiyor. Bina bitinceye kadar oluşan zarar ortada. Pek çok meslektaşımız ellerindeki işleri teslim etmek için çaba gösteriyor. Yeni projelerde ise fiyat bile veremiyor zira maliyetini hesaplayamıyor. Bir başka önemli sorunumuz müteahhitler vadeli mal alamıyor. Hatta parasını peşin vermek istesen dahi önceden bağlantı yapamıyorsun. Hal böyle olunca meslektaşlarımız ticaretlerini sürdürmekte zorlanıyorlar” ifadelerini kullandı.