07 / 05 / 2024

Müteahhitler maliyet artışlarına çözüm bekliyor!

Müteahhitler maliyet artışlarına çözüm bekliyor!

Yükselen inşaat maliyetlerinin karşısında çözüm bulamayan on binlerce kamu müteahhidinin iflasın eşiğinde olduğuna dikkat çekiliyor. İnşaat sektörü temsilcileri hükümetten konuyla ilgili çözüm bekliyor. Peki maliyet artışlarının önüne nasıl geçilebilir?



"KAMU İNŞAATLARI YARIM KALACAK"

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, “Belirlenecek fiyat farkının inşaat malzemelerinde yaşanan enfl asyon oranına paralel artmaması, birçok inşaat firmasının batmasına ve kamu inşaat işlerinin yarım kalmasına sebep olacak” diye konuşarak konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Yeniden ihaleye verilmesi, aynı işin güncel maliyetlerle 2-3 katına çıkmasına ve kamunun daha büyük zarar etmesine sebep olacaktır. 31 Aralık 2021 tarihi ve öncesinde işi yüklenen müteahhitlere 1 Ocak 2022 tarihinden işin bitimine kadarki süreci kapsayacak şekilde, enfl asyon oranına paralel olacak şekilde fiyat farkı ödemesinin yapılması, fiziki gerçekleşmesi yüzde 50’nin altında kalıp gerek finansal, gerekse de teknik açıdan devam ettirilmesi mümkün olmayan kamuya ait işler için koşulsuz ve cezasız ‘Tasfiye Hakkı’, işlerini devam ettirmek isteyen üstlenici firmalarına da süre uzatma hakkı tanınmasını talep ediyoruz.”

Müteahhitler maliyet artışlarına çözüm bekliyor!

"FİYAT FARKI VE TASFİYE HAKKI TANINMALI"

Dünya'dan Hatice A. Özsökmen ve Talip Öztürk'ün haberine göre; Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, dünya genelinde emtia fiyatlarının katlanmasıyla beraber kamuya iş yapan müteahhitlerin güçlüklerle karşılaştıklarına dikkat çekerek, bu şirketlere fiyat farkı tanınmasının ve cezasız tasfiye hakkı verilmesinin gerekli olduğunu dile getirdi. Güler, “Emtia fiyatlarının hızla artması kamuya iş yapan müteahhitleri mağdur etti. İnşaat sektörü için hayati önem taşıyan tüm malzemelerin fiyatları küresel piyasalarda alt üst oldu. Demirden çimentoya kadar birçok üründe fiyatlar üçe ve hatta dörde katlandı. Bu durum hem malzeme tedarik etmede hem de maliyet hesabında büyük sorun yaşatıyor” şeklinde konuştu. Kamu ile iş sürdüren müteahhitlerin karşılaştıkları bu problemin çözüme kavuşması amacıyla yüklenici firmalara fiyat farkı verilmesinin gerekli olduğuna dikkat çeken Güler, ayrıca bu firmalara cezasız tasfiye hakkının da tanınmasının gerektiğini vurguladı. İnşaat sektöründeki maliyet bedellerini etkileyen emtia fiyatlarındaki yükselişin tahmin edilemez olduğunun altını çizen Güler, “Kamu ile iş yapan inşaat sektöründeki firmaların bu emtia fiyatlarıyla ayakta kalması ve faaliyetlerine devam etmesi mümkün değil. Kamuyla iş yapan tüm firmaların fiyat farkı ve tasfiye hakkı beklentisi var. Devletin gerekli adımları atmasını bekliyoruz. Bugüne kadar iyi niyetle sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmiş ancak küresel çaptaki fiyat artışlarından olumsuz etkilenerek taahhütlerini yerine getirmekte zorlanan firmalara da ek süre tanınması gerekiyor. Sektörde yaşanan mağduriyetin çözülmesi ile muhtemel ifl asların önüne geçilebilir” şeklinde konuştu.

Maliyet artışları inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Konutta maliyetler yüzde 300 arttı! Ev fiyatları coştu!


Geri Dön