23 / 12 / 2024

Müteahhittin daireye koyduğu ipotek kaldırılabilir mi?

Müteahhittin daireye koyduğu ipotek kaldırılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Dairemizde 1980 yılından faizsiz ipotek konulmuş görünüyor. O dönemki müteahhitler koymuş. Meblağ ise ‘200.000,00 etl’ olarak yazıyor. Bunu kaldırmak istiyoruz. Şimdiki değeri nedir? Yüksek miktar çıkarsa diye korkuyoruz. Nasıl bir işlem yapılabilir?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper 'Dairemizde 1980 yılından faizsiz ipotek konulmuş görünüyor. O dönemki müteahhitler koymuş. Meblağ ise ‘200.000,00 etl’ olarak yazıyor. Bunu kaldırmak istiyoruz. Şimdiki değeri nedir? Yüksek miktar çıkarsa diye korkuyoruz. Nasıl bir işlem yapılabilir?' sorusunu yanıtladı.

Dairemizde 1980 yılından faizsiz ipotek konulmuş görünüyor. O dönemki müteahhitler koymuş. Meblağ ise ‘200.000,00 etl’ olarak yazıyor. Bunu kaldırmak istiyoruz. Şimdiki değeri nedir? Yüksek miktar çıkarsa diye korkuyoruz. Nasıl bir işlem yapılabilir? l S.E.

Müteahhittin daireye koyduğu ipotek kaldırılabilir mi?

***

Önce genel bir bilgi vereyim. Bir gayrimenkulde eskiden kalma ipotek var ise bu ipotek kendiliğinden kalkmaz, hukuki işlem yapmak gerekir. Bunun için ya ipoteğin kaldırılması talepli icra başvurusu yapmak ya da bu taleple mahkemeye başvurmak gerekir.

Bu başvurularda ipoteğin başvuru tarihindeki değeri hesaplanır, bu para başvuru mahalline depo edilir. Bunun ardından ipoteğin kaldırılmasına karar verilir. Bu işlemler yapılmadan ipotek kalkmaz. Şimdi okuyucum da bunu yapacak. Aksi takdirde bir gün evi satmak isterse yeni malik bu evi ipotek borcu ile satın almak zorunda kalacağından almaktan kaçınacaktır.

***

Okuyucumun durumuna gelince, bahsettiğim bu iki yoldan birine başvurarak ipoteğin kaldırılması talebinde bulunacaktır. Elbette bu işlemin de tamamlanması için ipotek bedelini ödeyecektir ama kendisinin yazdığı rakam için ‘etl’ gibi bir birim kullanmış. Bilindiği gibi kullandığımız birim TL’dir, ‘etl’ ile ne ifade olunmuş bilemedim. Ancak 200.000 TL olarak düşündüğümüzde bu rakamın TL’den altı sıfır atılmadan önce olduğu düşünüldüğünde rakamın bugünkü eş değerine bakılacaktır.

Bunun için de bir denkleştirme hesabı yapılacaktır (denkleştirici adalet kuralı) ki 1980 yılı itibarıyla o günkü birimin 200.000 TL olduğunu düşünürsek denkleştirme yolu ile bugüne yansıtıldığında çok düşük bir rakamın çıkacağı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla bu hali ile bekletmekte yarar yoktur. Bir an evvel hukuki yola başvurmakta yarar vardır.


Geri Dön