17 / 05 / 2024

Muvafakatname kefillik midir?

Muvafakatname kefillik midir?

Muvafakatname, bir kişinin kendi dışında bir başka özel ya da tüzel kişiliğe, üzerindeki çıkar ve haklarını kullanabilmesini sağlamak üzere verdiği özel bir izin oluyor. Peki, muvafakatname kefillik midir?



Muvafakatname kefillik midir?

Muvafakatname, bir kişinin kendi dışında bir başka özel ya da tüzel kişiliğe, üzerindeki çıkar ve haklarını kullanabilmesini sağlamak üzere verdiği özel bir izin, kabul veya yetki belgesi olarak tanımlanıyor.


Medeni Kanuna göre bir kimsenin oturduğu evi satmak istediğinde eşten mutlak alınması gereken aksi halde gayrimenkul satışını geçersiz kılan belge anlamına geliyor. Muvafakatnamelerin noterde düzenlenmesi gerekiyor. Peki, eşe verilen muvafakatname kefillik yerine geçer mi?


Medeni Kanun’un 169. ncu maddesine göre, karının kocası lehine borç altına girebilmesi, yani kefil olabilmesi için bu işlemin Sulh Hakimi tarafından tasdik edilmesi gerekiyor.


Kocanın ortaklarından olduğu bir şirkete, karının kefaletinde veya ipotek vermesinde, dolaylı da olsa kocanın menfaati söz konusu olduğundan, aynı şekilde hakim tasdiki gerekiyor. 


Buna karşın, karının bizzat kendisinin ortağı olduğu bir şirkete kefil olması veya şirket lehine ipotek vermesi halinde hakim tasdikine ihtiyaç duyulmuyor.


Madde 169:

“Karı koca arasında her nevi hukuki tasarruf caizdir. Karının şahsi mallarına veya mal ortaklığı usulüne tabi mallara dair karı koca arasındaki hukuki tasarruflar, sulh hakimi tarafından tasdik olunmadıkça muteber olmaz. Koca menfaatine olarak karı tarafından üçüncü şahsa karşı iltizam olunan borçlar için dahi hüküm böyledir.” 



Muvafakatname nedir?


Geri Dön