01 / 05 / 2024

Narenciye ihracatı 900 milyon doları buldu!

Narenciye ihracatı 900 milyon doları buldu!

Türkiye’nin en kıymetli tarım ürünlerinden narenciyede ihracat rakamları açıklandı. Narenciye ihracatı geçen yıl 904 milyon dolara ulaştı.



Türkiye'nin 2022 yılı narenciye ihracatının 904 milyon 18 bin dolar olarak gerçekleştiği, bunun önemli bölümünün ise Rusya’ya yapıldığı açıklandı. Rusya’ya yapılan ihracat miktarı 429 milyon dolar oldu.

1 MİLYON TON İHRACAT

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) verileri, narenciye ihracatına yönelik tabloyu ortaya koydu. Buna göre,  geçen yıl Türkiye’den dünyanın çeşitli ülkelerine 1 milyon 940 bin ton turunçgil ihracı yapıldı.

Narenciyede yapılan bu ihracat sonucu, Türkiye’ye 904 milyon 18 bin dolarlık döviz girdisi  kazandırıldı.

Türkiye’nin turunçgilde 2022 yılında en çok ihraç edilen ürünleri  ise mandarin, limon, portakal ve greyfurt  şeklinde oldu.

 Narenciye ihracatı 900 milyon doları buldu!

Yapılan ihracatın ükelere göre dağılımı incelendiğinde Rusya başı çekerken, narenciye ihracatının hemen hemen yarısının yapıldığı Rusya'ya 429 milyon dolar, Ukrayna'ya 84, Irak'a 68, Polonya'ya 46 ve Romanya'ya 42 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.

KÜRESEL SORUNLAR İHRACATA YANSIDI

Narenciye ürünlerinin yaş meyve ve sebze ihracatında önemli bir kısmının sahibi olduğunu belirten Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz, 2022’de küresel ölçekte meydana gelen sorunların ihracata yansımalarının görüldüğünü kaydetti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön