28 / 04 / 2024

Nermin çiviciler: Yunanistan 'da yeni yasa!

Nermin çiviciler: Yunanistan 'da yeni yasa!

Yunanistan 'da, devlet arazilerinin Avrupa Birliği vatandaşları dışındaki yabancılara  da  satılabilmesine ve turizm amaçlı kiralanmasına izin veren yasa, kabul edildi...



Geçen hafta Yunanistan 'da, devlet arazilerinin Avrupa Birliği vatandaşları dışındaki yabancılara  da  satılabilmesine ve turizm amaçlı kiralanmasına izin veren yasa, kabul edildi. Yeni yasa  ile  Rus, Arap ve Asyalı işadamlarının Yunanistan 'a yatırım yapmalarının önü açılıyor.

Türk vatandaşları da dilerlerse bu yasadan yararlanabilecek. Ancak, Türklerin Midilli, Sakız   turistik Santorini ve Mykonos gibi adaları kapsayan oniki adalarda ve Yunanistan 'la   kara sınırı oluşturan bölgelerde taşınmaz mal edinimi, izne tabi. Aynı şekilde Yunan vatandaşları da Türkiye ' de   kıyı ve hudut bölgelerinde   mal edinemiyorlar.

Türkiye 'de Durum
Ülkemizde yabancılar taşınmaz mal edinme hakkını, ilk defa 1868 yılında kazanmışlardır.

Bu hak 1914 yılında geçici olarak kaldırılmışsa da, Cumhuriyetten bu yana yabancılar bazı koşullara bağlı olarak Türkiye 'de taşınmaz mal edinebilmekteler.

Taşınmaz mal edinmede yabancılar için aranan ilk şart, o ülke ile aramızda karşılıklılığın bulunması. Yani bir ülke bizim vatandaşlarımıza taşınmaz edinme hakkı tanınıyorsa o ülkenin vatandaşı da Türkiye 'de taşınmaz edinebilir.

Eski doğu bloğu ülkeleri ile Türkiye arasında toprak rejimindeki   farklılık   sebebiyle karşılıklılık birebir sağlanamamaktadır. Bununla beraber, bu ülkelerden bazıları ile bina mülkiyeti edinme konusunda karşılıklılık mevcuttur.

İkinci olarak yabancılar, ülkemizde sadece imar planlarında   konut ve işyeri olarak ayrılmış alanlarda taşınmaz edinebilmektedirler. Yabancıların il bazında toplamda edinebilecekleri taşınmaz, imarlı alanın yüzde onunu geçemez. Her hangi bir yabancı gerçek kişinin ülkemizdeki taşınmaz mal edinim hakkı ise 25 dönümle sınırlandırılmıştır.

Üçüncü olarak, kamu yararı ve ülke güvenliği sebeplerle Bakanlar Kurulu bazı alanlarda,   yabancı uyruklu gerçek kişilerin taşınmaz mal edinmelerini yasaklayabilir.

Türkiye'de bugüne kadar en fazla taşınmaz edinen ülkelerin başında İngiltere, Almanya, Yunanistan vatandaşları gelmekte, onları İrlanda, Hollanda Danimarka takip etmektedir. Yabancı gerçek kişilerin en çok taşınmaz edindiği iller ise Antalya, İstanbul, Muğla, Aydın ve  İzmir  .

Türkiye ' de mülkü bulunanlar arasında Suriye vatandaşları ilk ona girmekte ise de bu mallar, sınır anlaşmazlığından önce edinilmiş mallar olup, 1939 yılından bu yana Suriye uyrukluların ülkemizde taşınmaz mal edinimi mümkün değildir. Aynı şekilde Yunan vatandaşlarına ait yaklaşık 11.000 taşınmazın da   10.000'i de Türk asıllı Yunan vatandaşlarının. Bundan başka   Türkiye 'den   göçen İsrail vatandaşlarına ve Bakanlar Kurulu izniyle başka ülke vatandaşlığına geçmiş Türklere ait az sayıda taşınmaz bulunmakta.

Yabancı Yatırımcılar
Batıdaki gayrimenkul piyasaları cazibesini yitirdikçe, Türkiye, hem   kurumsal yatırımcıyı hem bireysel yatırımcıyı çekmekte. Yakın planda gayrimenkul sektöründe üç hedef pazar var. Birincisi Arap alemi, diğerleri Türki Cumhuriyetler ve Ruslar.
Her devlet tarih boyunca, topraklarının yabancılar tarafından satın alınmasına kurallar getirmiştir. Ancak,vizelerin kaldırıldığı , ticaretin daha serbest bir zeminde yürütülmeye başladığı bu dönemde mütekabiliyet ilkesi uygulanmaya devam etmeli mi
Sorunun cevabı, ülkemizin pek çok sorunu gibi seçimden sonrasına ertelenmiş durumda. Bekleyip,göreceğiz.
Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğiyle.

Av. Nermin çiviciler/Milliyet Emlak


Geri Dön