09 / 05 / 2024

New York Times'tan çarpıcı başlık: Türk yalı satışlarında patlama!

New York Times'tan çarpıcı başlık: Türk yalı satışlarında patlama!

Türk Yalı satışlarında patlama yaşanıyor. Son 3 yılda satışlar yüzde 20- 25 oranında arttı. İşte ne çok tercih edilen bölgeler...



Küresel emlak şirketlerinin temsilcilerinin görüşlerine yer veren gazete, Kuşadası, Kalkan ve KKTC’da yalı ve deniz kenarı evlerin satışlarının uçuşa geçtiğine dikkat çekti.

Türkiye’de şubesi olmayan eXp Realty’nin başkanı Michael Valdes, Türkiye'nin yüksek yaşam kalitesi, uygun fiyatı ve gayrimenkul seçeneklerinin çeşitliliğiyle yabancı alıcıları kendine çeken ülke olduğunu belirtti. 

Londra merkezli Spot Blue International’dan Julian Walker ise, pandemiden bu yana ülkenin herhangi bir yerinde yalı sahibi olmaya ilginin arttığını ve bu noktaların Bodrum'a benzer bir yaşam tarzı sunduğuna dikkat çekerek “Son 3 yılda (bu 3 nok tada) satışlarımız yüzde 20- 25 arttı.” dedi.

Kuşadası’nda yalı fiyatlarının 135 bin dolardan başladığına değinen gazete, “300 bin dolara 3 odalı bir ev; 1 milyon dolara villa alınıyor” diye kaleme aldı. Kuşadası’nda yalı veya deniz kenarı ev alanlar genelde Britanya, Belçika, İrlanda, Hollanda ve Ortadoğu ülkeleri vatandaşları olduğuna dikkat çekildi. “Burada gerçekten kumlu plajlar yok” diye belirten Walker, Kalkan’ı İtalya'nın Amalfi Sahili’ne benzetti.

New York Times tan çarpıcı başlık: Türk yalı satışlarında patlama!

Öte yandan Türkiye Konut Satın Alınabilirlik Endeksi'ne göre Türkiye'de Nisan 2023 sonu itibari ile konut satış fiyatları bir önceki aya göre yüzde 6, geçen senenin aynı ayına göre de yüzde 131 yükseldi.

Endeksa verilerine göre, Türkiye'de Nisan 2023 sonu itibariyle konut satış fiyatları bir önceki aya göre yüzde 6, bir önceki senenin aynı ayına göre ise yüzde 131 artarak ortalama 2 milyon 358 bin 200 TL seviyesine yükseldi. 

2023 yılı içerisinde ilerleyen aylarda ocaktaki artışın korunamadığı ve konut satın alınabilirlik endeksinin Ocak 2023 döneminde 65,2 seviyesinde olduğu, Nisan'da ise 49,9 seviyesine düştüğü dikkat çekti. 


Geri Dön