04 / 05 / 2024

New York Times'tan çok konuşulacak ucuz petrol iddiası: Çok para kazanacaklar

New York Times'tan çok konuşulacak ucuz petrol iddiası: Çok para kazanacaklar

Rus Ural petrolünün varil fiyatı, nisanda bir önceki aya kıyasla yüzde 20,8 düşerek 70,5 dolara gerilerken, Brent türü ham petrole kıyasla da yüzde 33 daha ucuz fiyattan satıldı. Ucuzlayan petrol bazı kâr fırsatlarını da gündeme getirdi.



Ukrayna savaşının başlamasından bu yana "dünyanın en büyük 3'üncü petrol ithalatçısı ve tüketicisi" olan Hindistan'ın Rusya'dan ham petrol alımını arttırdı.

ABD Başkanı Joe Biden, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye "Rus petrolünü satın almanın ülkesinin çıkarına olmadığı" yönündeki çağrısı ve ABD'li bir yetkilinin yaptırımları baltalamanın "sonuçlar" doğurabileceği uyarısı yaptı.

Hindistan'ın Rus ham petrol alımlarının martta günde yaklaşık 300 bin varile ve nisanda günde 700 bin varile yükseldi.

Savaştan önce Hindistan'ın Rusya'dan ham petrol ithalat oranı yüzde 1'den azken, şimdilerde ise yaklaşık yüzde 17'ye çıktı.

Rusya'nın petrol ihracatındaki bu değişikliğin Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın başlamasından birkaç gün sonra Karadeniz'deki Rus terminallerinden Kuzey Avrupa'ya giden tanker trafiğinin Hindistan'a yönelmesiyle belirginleşti.

Hindistan'a bağlı tankerlerin, Reliance Industries'in dünyanın en büyük rafineri kompleksine sahip olduğu batıdaki Gucarat eyaletindeki Jamnagar'a ve Gucarat'taki Vadinar'a, Rus devlet şirketi Rosneft'in Hintli bir iştirakı olan Nayara Energy'ye ait bir rafinerinin bulunduğu yere gittiği öne sürülüyor.

Rus enerji şirketi Gazprom'un Polonya ve Bulgaristan'a doğal gaz akışını kesmesini ve Avrupa Birliği'nin (AB) gelecek aylarda Rus petrolüne yönelik yasağı aşamalı bir hale getirmeyi umduğunu açıklamasının ardından Hindistan'a bu tanker trafiğinin yoğunlaşabileceğine dikkat çekiliyor.

Rus petrolünün ABD'de yasaklanmasıyla ve Avrupa'nın kendi ambargosunu önermesiyle Hindistan'ın ham petrolü, Rusya'dan kayda değer indirimlerle satın alabileceği ve Hint rafinerilerinin ham petrolü dizel ve jet yakıtı gibi ürünler yapmak için kullanarak yurt dışında normalden daha iyi kâr marjlarıyla satabileceği ifade ediliyor.

New York Times tan çok konuşulacak ucuz petrol iddiası: Çok para kazanacaklar


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön