08 / 05 / 2024

Notersiz yapılan kira sözleşme geçerli mi? Kira kontratında artış oranı yazmıyorsa ne olur?

Notersiz yapılan kira sözleşme geçerli mi? Kira kontratında artış oranı yazmıyorsa ne olur?

Kiracılar, kiraladıkları konutlar için ev sahibi ile bir sözleşme imzalarlar. Bu sözleşmede iki tarafında haklarının neler olduğu açık bir şekilde yazılıdır. Peki “Notersiz yapılan kira sözleşme geçerli mi?” İşte detaylar!



NOTERSİZ YAPILAN KİRA SÖZLEŞMESİ GEÇERLİ Mİ?

Kira sözleşmelerinin noterden onaylatılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Hatta kira sözleşmelerinin yazılı olması bile zorunlu tutulmaz. Ama yazılı olması anlaşmazlık durumunda ispatta kolaylık sağlar. Örnek verilirse, kira sözleşmesinin yazılı olmasının belki de en önemli yararı kira bedelinin tespitinde sağlayacağı kolaylık olmaktadır.

KİRA KONTRATINDA ARTIŞ ORANI YAZMIYORSA NE OLUR?

Kira kontratında eğer artış oranı yazmıyorsa şöyle bir yol izlenebilir. Yargıtay'ın bir dava neticesinde aldığı yeni emsal karara göre ise kira sözleşmesinde zammın hangi koşullar altında yapılacağı açık bir şekilde belirtilmemiş, yazılmıyorsa ev sahibi ÜFE oranında zam yapsa bile, kiracı bunu kabul etmeyebilir. Zamlı kira ödemeyen kiracı, bu durumda tahliye de edilemez.

KİRACI EVDEN ÇIKARKEN DEPOZİTOYU NASIL ALIR?

Depozitoyu geri almak için mülk sahibine, mülkün boşaltılacağına dair haber verilmesi gerekmektedir. Mülk sahibi ve kiracı, kendi aralarında anlaşmaya vararak, depozito ödemesini tek seferde ya da taksitler halinde gerçekleştirebilir.

YENİLENEMEYEN KİRA SÖZLEŞMESİ KAÇ SENE GEÇERLİDİR?

Kira sözleşmeleri ev sahibi ve kiracıların haklarını açık bir şekilde belirtir. Ev sahibi ve kiracıyı güvence altına alan bu kira sözleşmeleri 1 sene geçerli olacak şekilde düzenlenir ve bitimine 15 gün kala ise yenilenmesi gerekmektedir. Yenilenmeyen kira sözleşmeleri aynı şartlar altında 1 sene daha geçerli olur.

Apartman aidatı neleri kapsar? Apartman aidatları neye göre artar?

Babadan kalma ev nasıl paylaşılır? Varisler anlaşamazsa ne olur?


Geri Dön