23 / 05 / 2024

O bölgedeki aidat ücretleri asgari ücreti solladı! Bölge sakinleri sinirden deliye döndü!

O bölgedeki aidat ücretleri asgari ücreti solladı! Bölge sakinleri sinirden deliye döndü!

Son zamanlarda ev sahipleri ve kiracılar için büyük gider kalemlerinden biri durumuna gelen aidatlar, İstanbul'un 21 ilçesinde yüzde 100'ün üzerinde zamlandı. İstanbul'da aidatların en yüksek olduğu ilçelerdeki ortalama fiyatlar 8 bin lirayı aştı.



KİRA GİBİ AİDAT ÖDEMESİ

İstanbul'da 21 ilçede ev aidat ücretlerinde yüzde 100'ün üzerinde artış gözlemlendi. Rapora göre, en fazla aidat talep eden ilçelerdeki ortalama rakam Şişli'de 8 bin 575 lira, Büyükçekmece'de 7 bin 477lira, Beşiktaş'ta ise 7 bin 334 lira oldu. Site dışı aidat ödemelerinde ise, ilk sırada 533 TL ile Sarıyer ve Beyoğlu bulunuyor. Bu ilçeleri 420 TL ile Kadıköy ve 359 TL ile Beşiktaş ve 275 TL ile Bakırköy takip etti.

O bölgedeki aidat ücretleri asgari ücreti solladı! Bölge sakinleri sinirden deliye döndü!

KAT MALİKLERİNİN ONAYI OLMADAN FİYAT ARTIŞI YAPILAMAZ

Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Toplu konut yaşam alanlarını site ve apartmanları mevzuatlar yönetir. Şahıslar yalnızca hizmet sağlarlar. Bir sitenin toplu konut yaşam alanının bir işletme giderleri vardır. Bu işletme giderleri de 634 sayılı kat mülkiyeti yasasına göre aidat avans gideri denir. Asgari ücretlerdeki artışlar, malzeme alımındaki artışlar sebebiyle yöneticiler, aidat avans giderlerine de zam yapmışlardır. Fiyat artışlarını fırsat bilip yöneticilik vazifesini doğru yapamayan ve bunları kendi lehine kullanmak isteyen art niyetli çalışan şahıslar da türemiştir.

Sitelerdeki bu problemler de mevzuat ve yönetmeliği bilmeyen, yasayı uygulayamayan yöneticilerce gündeme gelmiştir. Kat maliklerinden onay almadan, kat malikleri toplantısı yapmadan aidat isteyen yöneticiler var. Aidat zammı yapılacaksa, kat malikleri kurumundan geçirilmelidir. Kat maliklerinin onayını alarak karar defterleri ile ilgili mevzuata ilişkin birtakım çalışmalar yaparak, kat maliklerinin bize verilen yetkiyi kullanmalıyız. Onay almadan aidatı 900 TL’den 2 bin 900 TL’ye çıkardım demek yöneticinin görev ve yetkileri arasında bulunmuyor" şeklinde konuştu.

Kiralık evlerdeki akılalmaz oyun! Duyunca ağzınız açık kalacak! Bakın neler yapıyorlarmış!

Konut firmalarına büyük darbe! Fiyat arttıranların cezası 10 kat arttırılacak!

Orta gelirliye konut kampanyası sonrası konut fiyatları şahlandı! 2 haftada dudak uçuklatan rakam


Geri Dön