30 / 04 / 2024

Konut firmalarına büyük darbe! Fiyat arttıranların cezası 10 kat arttırılacak!

Konut firmalarına büyük darbe! Fiyat arttıranların cezası 10 kat arttırılacak!

Orta gelirli için düzenlenen yeni konut kampanyasının finansmanıyla ilgili düzenlemeleri içeren kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kampanyadan sonra fiyat artışı yaptığı kanıtlanan firmalara cezalar 10 kat artırılarak uygulanacak. Konut bedelinin en az yüzde 10'u kadar ceza kesilme



Orta gelirli için düzenlenen yeni konut kampanyasının finansmanıyla ilgili düzenlemelerin yer aldığı kanun teklifi Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanunla, ilk üç yılda taksitin ev halkı gelirinin yüzde 30'unu aşan kısmı kadar destek ödenecek. Cumhurbaşkanı bu oranı ve destek süresini değiştirmeye yetkili isim olacak. Konut satış ücretinin yüzde 5'i müteahhit firmadan alınıp kredi veren ilgili bankaya aktarılacak.
Bu sayede kredi kullanan kişinin ödediği taksit tutarının düşürülmesi sağlanacak. Müteahhit firma desteği Cumhurbaşkanı kararıyla 3 seneye kadar uzatılabilecek.

Kanunla, kampanyanın ardından fiyat artışı yaptığı kanıtlananlara verilecek cezalar da belirlendi. Yanlış değerleme yapan firmalara cezalar 10 misli artırılarak uygulanacak. Konut fiyatının en az yüzde 10'u kadar ceza kesilebilecek. Konutu alan kişiler de hatalı değerleme yaptığı tespit edilirse kredinin yüzde 5'i kadar ceza ödeyecek.

Konut firmalarına büyük darbe! Fiyat arttıranların cezası 10 kat arttırılacak!

Bu koşullara 31 Aralık 2023 tarihine kadar konut kredisi verilecek. Cumhurbaşkanı bu süreyi bir sene uzatabilecek.

İşte detaylar...

 


Geri Dön