03 / 05 / 2024

O bölgeler için korkutan deprem uyarısı! Yeni binalar bile yıkılabilir! 

O bölgeler için korkutan deprem uyarısı! Yeni binalar bile yıkılabilir! 

Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerleri Kararı’nın riskleri eksik gösterdiği iddiası gündeme geldi. Jeoloji Mühendisleri Odası, başta İzmir’in körfez bölgesi olacak şekilde pek çok şehirde depreme dayanıklı olarak yapılacak yeni binaların dahi ilk depremde yıkılabileceğini söyledi.



Türkiye'de binalar Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerleri Hakkında Karar'da bulunan hükümleri dikkate alan mevzuat hükümlerine göre yapılıyor. Fakat Hüseyin Alan, deprem mevzuatlarının temelini oluşturan kararın gerçek deprem riskini yansıtmadığına, deprem ivme değerlerinin olduğundan daha düşük alındığına vurgu yaptı. 

O bölgeler için korkutan deprem uyarısı! Yeni binalar bile yıkılabilir!  

"Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerlerine göre İzmir Körfezi gibi bazı bölgelerin topografik, morfolojik ve jeolojik özelliklerinden dolayı, yapılacak yapıların deprem güvenli inşa edilmesini sağlamak mümkün değil" ifadelerini kullandı ve bu bölgelerde mevcut yönetmelik kapsamında bina inşa edilmesi durumunda o binaları yıkılabileceğine dikkat çekti. "Buralarda yapılacak binalar için daha yüksek ivme değerlerine göre proje hazırlanması gerekir. Oysa şu anda mevzuata uyumlu olarak daha düşük değerlere göre binalar yapılıyor" açıklamasında bulunan Alan, yüksek ivme değerlerine göre binalar inşa edilirse depreme dayanacağını aktardı ve "Fakat bu da olağanüstü pahalı olacağı için kamu yararına aykırı olacaktır. Sadece İzmir Körfezi değil, başka kentlerde de benzer sıkıntılar var" şeklinde konuştu. 

O bölgeler için korkutan deprem uyarısı! Yeni binalar bile yıkılabilir! 

Jeoloji Mühendisleri Odası'nın Danıştay'a sunduğu Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerleri Hakkında Karar'ına ilişkin iptal başvuru dilekçesinde, milyonlarca vatandaşın, olması gerekenden daha yüksek zorunlu deprem sigortası primi ödediğine de vurgu yaparak, dilekçede “DASK sigortası ve benzeri diğer sigorta iş ve işlemlerinde gerekli uyumun geçen 4 seneye karşın gerçekleştirilmemesi sebebiyle milyonlarca vatandaşımızın yüksek risk primi ödeme ile karşı karşıya kaldığı, bunun da kamusal zarara neden olmaya devam ettiği görülmektedir. Bu sebeple dava konusu düzenlemenin iptal edilmesi gerektiği düşünülmektedir” ifadelerine yer verildi. 

Hüseyin Alan, Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerleri Hakkında Karar'ın iptali için açtıkları davaya çok sayıda rapor da sunduklarına vurgu yapartak, “Bir dizi teknik rapor ve araştırma sonuçlarına rağmen mahkemenin riskleri görmezden gelerek düzenlemeleri iptal etmemesine anlam veremedik” açıklamasında bulundu. 

Türkiye'nin deprem risk haritaları çıkarılıyor! Tehlikeli ve riskli yerler imara açılmayacak!

Türkiye'deki binalar için flaş açıklama! İstanbul ve Ankara'daki yapılar alarm veriyor!

DASK prim hesaplama nasıl yapılır?


Geri Dön