23 / 12 / 2024

türkiye deprem riski

türkiye deprem riski

Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerleri Kararı’nın riskleri eksik gösterdiği iddiası gündeme geldi. Jeoloji Mühendisleri Odası, başta İzmir’in körfez bölgesi olacak şekilde pek çok şehirde depreme dayanıklı olarak yapılacak yeni binaların dahi ilk depremde yıkılabileceğini söyledi.

Türkiye'nin deprem risk haritaları çıkarılıyor! Tehlikeli ve riskli yerler imara açılmayacak!

Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP) kapsamında, olası bir depremde yaşanabilecek can ve mal kayıplarına ilişkin bilgilerin bulunduğu Türkiye'nin deprem risk haritaları hazırlanacak. İşte Türkiye'nin deprem risk haritalarına ilişkin merak edilen tüm ayrıntılar...

Süleyman Soylu: Deprem hareketliliğimiz giderek artıyor!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem hareketliliğinin gittikçe yükseldiğine vurgu yaparak, "Bütün bilimsel veriler ciddi depremlerle karşı karşıya olduğumuza işaret etmektedir" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin yapı stoku güvenli değil mi?

Buca'da deprem ve yapı güvenliği çalışmaları konuşuluyor. Buca Belediyesi tarafından Meclis salonunda “Deprem, Yapı Güvenliği ve Afete Hazırlık” paneli düzenledi. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, deprem problemi sürekli gündemde tutmamız gerekir dedi.

Türkiye'nin yapı stoku çıkarılmalı!

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, Türkiye’nin yapı stokunun çıkartılmasının gerekli olduğunu vurgulayarak, "Her beş yılda bir yapıya yapılan müdahalelerin kontrol edilmesi gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin yüzde 100'ü depremlerden etkilenebilir!

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy son 7-10 günde Türkiye'de 5 tane 4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini belirtti. Ersoy, "Türkiye'nin yüzde 100'ü depremlerden etkilenebilir." dedi.

Türkiye'deki binalar depremlere hazırlıklı değil!

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu'nun, Düzce Depremi’nin 22. yıl dönümünde açıklamalarda bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, "Mevcut sistem doğa olaylarının afete dönüşmesini engellemekten uzaktır" diye konuştu. 

Ahmet Ercan'dan Türkiye'nin deprem riskine ilişkin dikkat çeken açıklama!

Deprem Bilimci Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Girit'te bugün meydana gelen depremi değerlendirdi. Türkiye açısından bu depremlerin büyük bir sorun olmayacağını belirten Ercan, depremlerin nedenlerinin kabuk oluşumu olduğunu söyledi. Ercan, bu oluşumların süreceğini de kaydett

Türkiye'de kentsel dönüşüm için adım atılmalı!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, "Biz depreme uygun hareket etmeliyiz. Bu ülke deprem ülkesi, deprem kuşağı üzerinde. Evlerimizi en şiddetli deprem olacak şekilde hazırlamalıyız."

Türkiye'nin riskli yapı stoku TBMM gündeminde!

TBMM Genel Kurulunda, Depreme Karşı Alınabilecek Önlemlerin ve Depremlerin Zararlarının En Aza İndirilmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonunun Raporu gündeme alındı. 

Türkiye'deki 6.7 milyon konut riskli!

Türkiye'deki mevcut binaların yüzde 16'sı 1970'li, yüzde 22'si 1980'li, yüzde 24'ü 1990'lı senelerde ve yüzde 21'i 2000 yılı sonrasında yapıldı. Hasar görme olasılığı yüksek 6,7 milyon bağımsız bölümde dönüşüm gerekli.

Müzeyyen Şevkin'den deprem ve kentsel dönüşüm açıklaması!

CHP Adana Milletvekili, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Müzeyyen Şevkin, "Hemen, acilen bir Afet Bakanlığı kurulmalı" dedi ve Türkiye'nin deprem riskine ilişkin konuştu.

Depremlere karşı nasıl önlem alınmalı?

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve ABD merkezli Center for International Private Enterprise (CIPE) ortaklığında “İş Dünyası için Yerel Kalkınma Projesi” çerçevesinde gerçekleştirilen “Yerel Kalkınma Webinar’ları”nın, “Afet Dayanıklılığı” temasına sahip 3. etkinliği yapıldı.

10.5 milyon insan çürük binalarda oturuyor!

Konutların yüzde 80’inin yaşlı statüde olduğu ve 10,5 milyon insanın çürük yapılarda oturduğu ülkemizde, rant kavgası kentsel dönüşüme engel oluyor.

Türkiye'de en yaşlı binalar hangi illerde?

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) Türkiye’deki konut stokuna ilişkin araştırma yaptı. KENTSEV Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi Haldun Ersen, Türkiye'nin konut stoku ve deprem riski ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de 5.5'lik depremde bile bina yıkılıyor! Deprem araştırmacısından depreme karşı dirençli kentler çağrısı! 

Türkiye'nin dört bir yanında peş peşe meydana gelen depremler tedirginliğe neden olurken, deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt "Bir kere gündemde depreme karşı dirençli kentler istiyoruz dendiğini hiç görmedim" diyerek önemli bir açıklama yaptı. İşte o açıklama...

Japon deprem uzmanı Moriwaki, İstanbul için uyardı ve 'Resmen kıpkırmızı' dedi! Deprem riski en düşük il hangisi? 

Ünlü deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin deprem riski yüksek ve düşük şehirlerini duyurdu. İşte o açıklama...

Türkiye'de her 2 senede bir ölümlü deprem yaşıyor: Yapılar ve kaç okul, hastane, kamu binası depreme hazır?

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, Türkiye'de her 2 senede bir ölümlü deprem yaşandığını belirtti ve 'depreme hazır mıyız?' sorusunu sordu. İşte ayrıntılar...

Türkiye'nin deprem raporu: O ilde 8 bin bina yıkılma tehlikesi altında!

Türkiye’nin deprem tehlikesi altındaki kentlerinden biri olan Van'da 2011 yılında meydana gelen depremin ardından 13 yıl geçmesine rağmen şu anda 8 bin konut yıkılma tehlikesi altında olduğu belirtildi. 

Türkiye'de deprem riski çok yüksek: Kuzey Anadolu Fayı ve İzmir-Tuzla Fayı her an kırılabilir! 7'den büyük depremler...

Türkiye’de nitelikli bir afet planlaması yapılmadığına dikkat çeken Jeoloji Mühendisi Önalan, Türkiye’nin afet riskinin ‘çok yüksek’ kategorisinde olduğunun ve ki fay hattının her an kırılabileceğinin altını çizdi. İşte o açıklama... 

Büyük deprem beklenen İstanbul'un risk haritası açıklandı! Deprem riski yüksek ilçeler hangileri? 

İstanbul, Türkiye'nin en riskli deprem bölgelerinden biri olarak dikkatleri çekiyor. Peki mega kentin deprem riski yüksek ilçeler hangileri? İşte İstanbul'un risk haritası...

Japon uzman Moriwaki, onlarca şehri işaret etti, Türkiye'de deprem beklediği yerleri açıkladı: Domino taşı gibi...

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki,  Türkiye'de en büyük depremlerin KAF'ın geçtiği yerlerde olacağına dikkat çekti ce 32 ili uyardı. İşte o açıklama...

Türkiye'nin deprem haritası resmen güncelleniyor: Yeni bir fay hattı tespit edildi!

Türkiye'nin deprem tehlike haritasının güncellenmesi için yürütülen çalışmaların 2025 yılının sonuna kadar tamamlanacağı belirtilirken, Prof. Dr. Hasan Sözbilir de söz konusu proje kapsamında süren çalışmalarda yeni bir fay hattı tespit edildiğini söyledi.

Türkiye diri fay hattı haritası güncellendi! En riski bölgeler neresi? 

Türkiye diri fay hattı haritası araştırılıyor. Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de ülke genelinde sarsıntılar yaşanmaya devam ediyor. 2024 güncellenmiş diri fay hattı haritası ile fay hattı geçen deprem riskli iller ve ilçeler listesi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan açıkladı! Rakamlar Türkiye'nin deprem gerçeğini ortaya koyuyor...

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan , Türkiye'deki deprem sıklılığı ve büyüklüğü ile ilgili bir açıklama yayınladı. Buna göre, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğuna bir kez daha belirterek dikkatleri çeken Prof. Dr. Ercan, "Çare sağlam yerde sağlam yapı" diye konuştu.

Türkiye'nin deprem gerçeği yine değişiyor! Prof. Dr. Tüysüz: Yeni deprem haritası 2025'te açıklanacak!

Prof. Dr. Okan Tüysüz, yeni bir deprem haritası için çalışmaların sürdüğüne dikkat çekti ve büyük olasılıkla yeni haritanın 2025'te ortaya çıkacağını söyledi. Tüysüz, Türkiye'nin deprem riski ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. 

Japon deprem uzmanı yine uyardı: Türkiye'deki yapıların yüzde 50'sinin yenilenmesi gerekli

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye için kentsel dönüşüm uyarısında bulunarak açıklama yaptı. Buna göre, Moriwaki, Türkiye'deki yapıların yüzde 50'sinin yenilenmesi gerektiğini kaydederek, "Bunun için Japonya'dan 2 firmayı Türkiye'ye getirttim." diye konuştu. İşte ayrıntılar...

Japonya'daki deprem uyarı sistemi Türkiye'de uygulanır mı? 

Japonya'da 7,6'lık depremde 50'den fazla bina yıkıldı. Meydana gelen depremde en az 48 kişi hayatını kaybetti. Japonya'da deprem uyarı sistemi ile önceden gelen bildirim sayesinde Japonya halkı depreme karşı hemen önlemini alıyor. Peki bu sistem Türkiye'de uygulanır mı?

türkiye deprem riski Haberi

türkiye deprem riski

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerleri Hakkında Karar'ına göre yapılacak ‘mevzuata uygun' binaların bile depremde yıkılma riskiyle karşı karşıya kalacağına vurgu yaptı. 

Bu uyarısını Danıştay 6'ncı Daire Başkanlığı'na hem yazılı hem de sözlü şeklinde sunan JMO, kararın iptal edilmesi talebinde bulundu. fakat mahkeme, bu uyarıya karşın talebi onaylamadı. JMO tarafından kararın iptali için bir üst mahkemeye başvurulacağı belirtildi. 

Peki Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerleri Hakkında Karar ile ilgili neler söylendi? İşte ayrıntılar...

Türkiye'de binalar Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerleri Hakkında Karar'da bulunan hükümleri dikkate alan mevzuat hükümlerine göre yapılıyor. Fakat Hüseyin Alan, deprem mevzuatlarının temelini oluşturan kararın gerçek deprem riskini yansıtmadığına, deprem ivme değerlerinin olduğundan daha düşük alındığına vurgu yaptı.