02 / 05 / 2024

ODTÜ'ye otobüs seferlerinin durdurulması kararına dava açıldı!

ODTÜ'ye otobüs seferlerinin durdurulması kararına dava açıldı!

Tüketici Hakları Derneği (THD) Ankara Büyükşehir Belediyesi Ego Genel Müdürlüğü tarafından 22 Ekim 2013 tarihli ODTÜ’ye otobüs seferlerinin durdurulmasına ilişkin idari işlemin durdurulması için Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne dava açtı...



THD’den yapılan açıklamaya göre belediyenin asli görev ve sorumluluğunda olan ODTÜ’ye otobüs seferlerinin durdurulmasının ‘Tüketicinin Temel Gereksinmelerinin Karşılanması’ ve ‘Ekonomik Çıkarlarının Korunması’ haklarına, kentli hakları ile Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu ifade edildi. 


"ÖĞRENCİLERİN ULAŞIM HAKKI SOYUT GEREKÇELERLE DURDURULAMAZ"


Kurumun dava dilekçesinde şu ifadelere yer verildi: "5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'na istinaden ulaşım ve trafik hizmetleri  Ankara  Büyükşehir Belediyesi'nin asli görevlerinden olup, bu nedenledir ki hiçbir şekilde bu görevin imkanlar varken yerine getirilmemesi düşünülemez. Oysa Ankara Büyükşehir Belediyesi, ODTÜ içinde otobüslerin zarar görmesini bahane etmekte bu nedenle seferleri kaldırdığını ifade etmektedir. Davalı Belediye tam olarak bunu yapmakta ve eylem yapan vatandaşlar nedeniyle emniyet güçlerinin yetersiz olduğunu ima ederek otobüs seferlerini durdurmaktadır. Böyle bir gerekçenin kabulü hayatın olağan akışı ile ve mantıkla bağdaşmamaktadır.


Üniversitelerde eğitim öğretimin sürdüğü günlerde salt otobüslere zarar verildiği iddiası ile öğrencilerin ulaşım hakkı idare tarafından soyut gerekçelerle durdurulamaz. İdarenin alması gereken tedbir, hizmetin durdurulması değil, hizmetin durmasına gerekçe oluşturduğu iddia edilen gerekçelerin ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirlerin alınmasıdır. Zira, hiçbir kamu otoritesi elektrik hatlarına zarar verildi diye bir mahallenin elektriğini kestiğini iddia edemez. Keza su tankerinin tekerleri patlatıldı diye suların kesilemeyeceği gibi. Davalı idarenin tutumu tedbirlerden öte kamuoyunda infial yaratmaya yönelik spekülatif bir karardır ve kamu hizmetinin nitelikleri ile bağdaşmadığı, Ulaşım Koordinasyon Kurulu kararı olmadan etki gaspı ile malul, hukuk aykırı bu kararın derhal yürütmesinin durdurulması ve kararın iptali gerekiyor."


Cihan


Geri Dön