27 / 04 / 2024

Ofisler yeniden dolmaya başladı! Kiralar resmen tavan yaptı!

Ofisler yeniden dolmaya başladı! Kiralar resmen tavan yaptı!

Pandemi sürecinde ilgilinin azaldığı ofisler tekrar dolmaya başladı. Bu nedenle kira fiyatlarında da artış başladı.



Hazır ofis ve perakende danışmanlığı sektörlerinde veri analizi yapan, sanayi lojistiği ve proje yönetimi konularında da danışmanlık hizmeti veren Alfa Invest, 2023’ün üçüncü çeyreğini temel alan İstanbul Ofis Piyasası Analizi raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Rapora göre İstanbul’da şu an 5.9 milyon metrekare A sınıfı ofis arzı bulunuyor. Araştırma sonuçlarına göre 9 aylık süreçte yaşanan 70 bin metrekare kiralama işleminin yüzde 41’i teknoloji şirketlerine ait. Toplam kiralama işlemlerinin yüzde 12’sini hizmet sektörü meydana getirdi. Bunun yanı sıra, kiralamaların yüzde 7’sini ilaç şirketleri, yüzde 7’sini perakende şirketleri ve aynı zamanda, yüzde 5’ini ise havayolu şirketleri oluşturdu. Rapora göre ‘Merkezi İş Alanı Bölgesi’nde (Levent-Maslak hattı) 2023’ün üçüncü çeyreği itibarıyla en fazla kira bedeli metrekare bazında 38 dolar (yaklaşık 1.100 TL) olarak hesaplandı.

Ofisler yeniden dolmaya başladı! Kiralar resmen tavan yaptı!

BOŞLUK ORANI DÜŞÜYOR

Hürriyet'in haberine göre, İstanbul Merkezi İş Bölgeleri’nde boşluk oranlarının düşmeyi sürdürdüğün ifade edildi. Bahsi geçen bölgede 2021 yılı üçüncü çeyrek boşluk oranı yüzde 18.3, geçen senenin boşluk oranı yüzde 14.4 olarak hesaplanmıştı. 2023’te ise yüzde 11.1’e düştü.

Alfa Invest Direktörü Umut Arıkan kiralarla ilgili şunları söyledi: ”Bu yılın son çeyreğinde boşluk oranlarının düşüş eğilimine devam etmesini ve boşluk oranlarındaki düşüş ve kısıtlı arz nedeniyle kira rakamlarında artış trendinin sürmesini bekliyoruz. 2023’te metrekare başına kira rakamlarının 40 doları göreceğini öngörüyoruz. Gelecek yıl 45, 2025 yılında ise 47 dolar seviyelerini görebiliriz.

Ofisler yeniden dolmaya başladı! Kiralar resmen tavan yaptı!

Başta pandemi ve deprem riskleri nedeniyle kullanıcıların A sınıfı ofis binalarına olan yoğun ilgi boşluk oranlarının düşmesinde temel neden oldu. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin tam kapasite piyasaya girmesine kadar, talebin bu yoğunlukta sürmesi boşluk oranının minimum seviyelere gelmesine neden olacak. Bir yandan Avrupa bir yandan Anadolu Yakası için birinci bölgedeki kısıtlı arz nedeniyle talebin Avrupa Yakası için Ayazağa, Kağıthane, Seyrantepe bölgelerine; Anadolu Yakası için Küçükyalı, Maltepe, Kartal bölgelerine yöneleceğini öngörüyoruz. Orta vade de düşüş trendinin sürmesi, düşüş trendiyle beraber enflasyonun da etkisiyle artan kira rakamlarının İstanbul Ofis Piyasası için rekor seviyelerin de üstüne çıkmasıyla beraber ofis geliştiricilerinin yeni ofis yatırımlarına yöneleceğini tahmin ediyoruz.”

Emlak sektöründe takas dönemi başladı! Kredi getirili konutlar takas ediliyor!

Gezici tırlar ‘Yerinde Dönüşüm’ projesini anlatmak için yola çıktı!

Merkez Bankası resmen açıkladı! Yıllık enflasyonda en belirgin artış kirada!


Geri Dön