29 / 04 / 2024

Öğrenci yurtları ihtiyacı karşılayamıyor!

Öğrenci yurtları ihtiyacı karşılayamıyor!

EVA Gayrimenkul, 2013 yılı itibariyle İstanbul'da öğrenim gören üniversite öğrencilerinin yüzde 35 ila 40'ının şehir dışından geldiğini, ancak sadece yüzde 35'inin barınma imkânı bulabildiği sonucuna vardı.



İhtiyacı hükümet tarafından da dillendirilen öğrenci yurtları İstanbul'da yatırımcının yeni gözdesi haline dönüşüyor. Konuyla ilgili araştırma yapan EVA Gayrimenkul, 2013 yılı itibariyle İstanbul'da öğrenim gören üniversite öğrencilerinin yüzde 35 ila 40'ının şehir dışından geldiğini, ancak sadece yüzde 35'inin barınma imkânı bulabildiği sonucuna vardı. Uzmanlar, önümüzdeki dönemde öğrenci yurdu yatırımlarında büyük bir artış olacağı kanaatinde. Yurtlara ilgiyi artıracak önemli faktörleri ise şöyle sıralayabiliriz: 


¦ Yurtların genellikle 10 aylık sözleşmeler yapması öğrencilerin barınma sorunuyla karşılaşma riskini her yıl yaşamalarına neden oluyor. 

¦ Yurtlardaki ücret skalası KDV hariç 1.000 ile 30.000 lira arasında değişiyor. 

Öğrenci yurtlarının 10 aylık fiyatlandırılması ağırlıklı olarak KDV hariç 1.000 ile 13.000 lira arasında değişiyor. 

¦ Yurt fiyatlarındaki farklılık, yurdun konumu ve ortak alanların kullanım şeklinden kaynaklanıyor. 

¦ Yurtlardaki sosyal donatılar da fiyatı etkileyen önemli faktörlerden birisi. 

¦ İstanbul genelindeki yeni öğrenci yurdu yatırımları incelendiğinde, yatırımcılar 5 yıldızlı otel konforunu hedefliyor. Uzmanlar, işletmecilerin üniversitelerin kapalı olduğu yaz aylarında yurtları apart otel anlayışıyla işleterek 12 ay boyunca yüksek doluluk oranlarında çalışmayı sürdürdüklerini de kaydediyor. 

¦ TOKİ'nin YURTKUR ile imzalamış olduğu protokole istinaden 40 ilde 64 adet 5 yıldızlı otel konforunda üniversite yurdu inşa ediliyor. Ayrıca özel üniversitelerin yeni kampüsleriyle birlikte yurt yatırım planları da öne çıkıyor. 

¦ Yabancı öğrencilerin yurtlara olan talebi de sürekli artıyor. Bu bile önümüzdeki dönemde öğrenci yurdu yatırımlarında dikkate değer yönde artış yaşanacağını gösteriyor. 


Yeni Akit 


Geri Dön