Öğrenciler yurt seçimi yaparken neye dikkat etmeli?
Üniversite tercihlerinin başlamasıyla birlikte yükseköğrenim sisteminin önemli ayaklarından biri olan öğrenci yurtları da en yoğun günlerini yaşıyor. Peki öğrenciler yurt seçimi yaparken neye dikkat etmeli?
Yeni açılan her üniversite ile birlikte öğrenci yurtlarına olan talebin de arttığını belirten Konforist Edu Suites Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Giray, özellikle devlet yurtlarının yetersiz kalmasının özel yurtların önemini artırdığını söylüyor.
Üniversiteyi yeni kazanan öğrencilerin ve ailelerinin en fazla önem verdikleri konuların başında doğru yurt seçimi geliyor. Daha önce hiç bilmediği bir şehirde ve ilk kez evinden uzakta yaşamaya başlayacak öğrenciler istedikleri özelliklere sahip, güvenilir ve rahat yaşam ortamı sunan bir yurt bulmak için çaba sarf ediyor.
Doğru yurdu seçebilmek için öğrencilerin ve ailelerin bazı noktalara dikkat etmesi gerektiğine değinen Türkiye’nin en konforlu tek ve ilk yurdu olan Konforist Edu Suites’in Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Giray, bu anlamda hem öğrencilere hem de ailelere önemli tavsiyelerde bulunuyor.
Fiyata Değil Hizmete Göre Tercih Yapılmalı, Yazılı Taahhüt İstenmeli
Yurt seçimi yaparken fiyata göre bir seçim yapmaktan çok verilen hizmetlere göre karar verilmesi gerektiğini belirten Ediz Giray, öğrencilerin konaklayacağı odayı mutlaka önceden görerek belirlemesini ve bu seçimi yurt görevlilerine bırakmaması gerektiğini belirtiyor. Öğrenciler seçtikleri yurdun rahat bir çalışma ortamı sağlamış olup olmadığından emin olmalı. Odaların havadar ve aydınlık olması ve kış döneminde binanın ısı izolasyonunu ve kalorifer yanma süresi öğrenilmeli ve klima hizmetleri de göz önünde bulundurulmalı. En önemlisi de kayıt yaptırılacak yurdun vereceği hizmetleri yazılı olarak taahhüt ettiğinden emin olunmalı.
Yurdun Sözleşmesi İyice İncelendikten Sonra Karar Verilmeli
Öğrencilerin, özellikle seçtikleri yurt ile yapacakları yıllık sözleşmeyi çok iyi bir şekilde okuyarak imzalaması gerektiğine dikkat çeken Ediz Giray, seçilen yurdun mutlaka MEB’den onaylı bir yurt olduğuna dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Deprem ve Yangın gibi Yönetmeliklere Uygun mu?
Yurt binasının öğrencilerin kullanımı açısından uygun olup olmadığına bakılmalı, deprem yönetmeliğine uygunluk belgesine, yangın gibi olası durumlara karşı çözümleri ve yangın merpeninin olup olmadığına dikkat edilmeli. Yurdun size sağlayacağı güvence yaşam konforunuz için önemli bir detaydır.
Bu Yurtta Güvende miyim?
Güvenliğin nasıl sağlandığı ve ne tip bir güvenlik sisteminin uygulandığına dikkat edilmeli. Yurt binasının çevresinin ve yol güvenliğinin olmasına, yurdun güvenlik konusunda bir yönetmeliğinin ve yaptırımının olup olmadığına da bakılmalı.
Yemek Hizmeti Ne Şekilde Veriliyor?
Yurtta yemeklerin nerede yapıldığına, yemekhanesinin olup olmadığına ve sunduğu menülere bakılmalı. Eğer yemekler fabrikadan temin ediliyorsa fabrikanın gıda ve üretim yönetmeliğine uygunluk belgesi görülmeli veya il sağlık müdürlüğünün kontrolünde olup olmadığını öğrenilmeli.
Temizlik Hizmeti
Özellikle odaların kaç günde bir temizlendiğinin ve yeterli temizlik personelinin olup olmadığının soruşturulması gerekir. Temizlik işlerinde görevlendirilen sigortalı personel sayısı bu konuda bir fikir verebilir. Her yurt, çalıştırdığı sigortalı elemanlarla ilgili bilgileri içeren resmi belgeyi (Sigortalı Hizmet Listesi) herkes tarafından görülebilecek uygun bir yere asmak zorundadır. SGK Tarafından onaylanan bu listede çalışan sayısı ve maaşları gösterilir. Bir yurdun vaat ettiği hizmetleri verip veremeyeceği (özellikle temizlik, güvenlik ve nöbet hizmetleri) bu listeye bakılarak da az çok tahmin edilebilir.
Servis Hizmeti Var mı?
Yurdun, civar üniversitelere ya da merkezi noktalara servis hizmeti verip vermediğine bakılmalı. Eğer veriliyorsa saatleri ve servislerin nasıl yapıldığı öğrenilmeli. Servis hizmeti yoksa da Kampüs, gar, terminal ve iskeleye uzaklıklara dikkat edilmeli.
Ders Çalışma Ortamı ve Ortak Alanlar
Oda, özel etüt odaları, kantin ya da dinlenme odaları gibi sosyal mekanların öğrenciler düşünülerek ve onların ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlenmiş olmalıdır. Örneğin odalarda her öğrenci için bir çalışma masası var mıdır? Yoksa birkaç tane öğrenci aynı masayı mı paylaşacaktır? Çalışma salonları yeterli donatıya sahip ve ferah mıdır? Öğrencilerin dinlenebilecekleri sosyal mekanlar oluşturulmuş mudur?