05 / 05 / 2024

Ölen kişinin ölüm parası nasıl alınır?

Ölen kişinin ölüm parası nasıl alınır?

Cenaze yardımı ya da cenaze ödeneği olarak bilinen ama halk arasında ölüm parası diye adlandırılan yardım parasına dair vatandaşlar pek çok soru sormaktadır. “Ölen kişinin ölüm parası nasıl alınır?” sorusu onlardan biridir.



ÖLÜM YARDIMI ŞARTLARI NELERDİR?

Ölüm yardımı almanın belli başlı şartları bulunmaktadır. Ölüm yardımı aşağıdaki durumlarda vefat eden sigortalının yakınlarına verilmektedir;

  • İş kazası veya meslek hastalığı sonucu vefat yaşanmış ise,
  • Sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı alırken vefat olmuş ise,
  • Vefat eden sigortalı vatandaş için en az bir yıl içinde yaşlılık, malullük ve ölüm sigortası primi bildirilmiş ise,
  • İlk iki maddede, ölüm parası yapılabilmesi için vefat eden kişinin sigortalı olma şartı aranmaktadır. Ancak üçüncü maddede yani en az bir yıl içinde yaşlılık, malullük ve ölüm primi bildiren kişiler için sigortalı olma koşulu aranmamaktadır.

SİGORTA PRİM BORCU ÖDENMEZZE NE OLUR?

Sosyal güvenlik primlerinin ödenmesi gerekmektedir yani bu zorunlu bir görevdir. Kurumun prim ve diğer alacakları süresi içerisinde ve tam olarak ödeme gerçekleşmez ise ödenmeyen kısmı, sürenin bittiği tarihten başlayacak şekilde ilk üç aylık sürede her bir ay için yüzde 2 oranında gecikme cezası uygulanarak artırılmaktadır.

KAÇ AY FATURA ÖDENMEZSE ELEKTRİK KESİLİR?

Kaç ay fatura ödenmezse elektrik kesilir sorusu yanıtını arıyor. Fatura bedeli, bildirimi takip eden beş iş günü içinde ödenmez ise tüketicinin elektriği kesilmektedir. Tüketicinin kullanım yeri adresine gönderilen fatura ya da bildirim tüketiciye tebliğ edilmiş sayılmaktadır.

En yüksek emekli promosyon 2022 ne kadar?

Trafik cezaları nasıl ödenir?

Akbank kart ile yapacağınız alışverişlerinizde bol bol Chip-para kazanın! İşte detaylar!


Geri Dön