29 / 04 / 2024

Önce İmza sonra Caprice: Fadıl Akgündüz!

Önce İmza sonra Caprice: Fadıl Akgündüz!

2003 yılında hiç üretilmeyen ‘İmza’ markalı otomobil pazarlayarak para topladığı için hapis yatan Fadıl Akgündüz, bu kez Caprice Gold ve Caprice Maldivler projeleri nedeniyle tutuklandı.



1987 yılında kurduğu Jet Sürücü Kursu ile iş hayatına hızlı bir giriş yapan ‘Jet Fadıl’ lakaplı Fadıl Akgündüz, İstanbul Bayrampaşa’da Caprice Gold ve Caprice Maldivler gayrimenkul projelerinde devre mülk satışı yaptığı kişilerden para topladığı halde projeleri tamamlamadığı için tutuklandı. 


İstanbul Cumhuriyet Başavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılığınca soruşturma başlatılan Fadıl Akgündüz, önceki akşam Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na götürüldü. Tutuklanma talebi ile İstanbul nöbetçi 9’uncu Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilen Akgündüz, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme, tacir ve ya şirket yöneticileriyle kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı suçundan, kaçması veya kaçacağı olgusunu oluşturan somut olguların varlığı dikkate alındığında adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı gerekçesi ile Akgündüz’ün tutuklanmasına karar verdi. 


AYLIK GELİRİ 5 BİN TL


Mahkemede yapılan kimlik tespitinde ayılık gelirinin ortalama 5 bin TL olduğunu ve sabıkası bulunmadığını ifade eden Fadıl Akgündüz, üzerine atılı suçlamaların ‘tamamen ticari olaylarla’ ilgili olduğunu belirtti. Bayrampaşa’da aile şirketlerinin yaptığı bir proje olduğunu söyleyen Akgündüz, ifadesinde şunları söyledi:


“Dünya İslam Konferansı’nda da dünyanın ilk İslam otelini yapmış kişi olarak ödül aldım. Bu proje 7 hilal sertifikası almış 1300 odalı bir otel. Otelin arsasını Caprice firması almış. Proje gelirinin yüzde 20’sine tekabül eden odaları devremülk olarak satışa açmış. Nisan 2014’e kadar da bu yüzde 20’lik kısmın yüzde 17’lik kısmını satmış. Buradan elde edilen tüm gelirlerin, burada kullanıldığı maliye müfettişliğince de ispat edilmiş. Satış yüzde 17’e ulaşmışken medyada yapılan bazı haberler, beni engellemeye yöneliktir. Bu proje büyük bir projedir. Böyle haberler sonucu 1.5 yıl önce durdu. Bu da mağduriyetlere sebep oldu. Yüzde 85’i bitmişti.”




SİYASİ İSTİKRAR BOZULDU


Geciken bu projede her gün şirket ve insanlar mağduriyetlere uğradığını söyleyen Fadıl Akgündüz, “Nakit sıkıntısına girdiği tarihten sonra, 8 bin 400 yatırımcıdan 350 kişi şikâyetçi olmuş. Bu yüzde 3’e tekabül ediyor. Projenin bitmesi için 70 milyon Euro’luk kaynağa ihtiyaç var. Grubun, Didim’de hiçbir banka borcu olmayan 5 yıldızlı bir oteli var. Değeri 200 milyon Euro. Yine başka gayrimenkullerden elde edebileceği 300 milyon lira değerinde kaynak elde edilebilecek güce sahip. Siyasi istikrarın bozulduğu dönemde piyasanın da yaşadığı sıkıntılarda, büyük yatırımcıları bulmak ve ikna etmek zordur. Ancak 1 Kasım seçimlerinden sonra piyasada 

ciddi rahatlama olduğunu gözlemliyoruz. Bize gelen tekliflerden görüyoruz” dedi.


Milletvekili ve hukukçular da var


‘NEDEN gelirimi alamıyorum’ diye şikayette bulunanların haklı olduğunu söyleyen Akgündüz, “Aynı mağduriyeti şirket de yaşıyor. Müşteki avukatlarının konuyu cezai zemine taşımasının hiçbir gerekçesi ve delili yok. Öyle olsa 8 400 yatırımcı da şikâyette bulunurdu. Herkes gelir kaybına uğradı. Bunu telafi edecek kaynağımız var. 8 400 kişi içinde milletvekilleri, hukukçular, bankacılar, işadamları gibi münevver insanlar var. Bu kişileri kandırmak mümkün değil” dedi.


Otomobil yaptığım için karalanıyorum


Türkiye’de tanınmış kişilerden olduğunu belirten Fadıl Akgündüz, “Otomobil yaptığım için karalanıyorum. Bu şirkette yetkili de değilim. Aile şirketimizin suç işleme kastı da yoktur. 20 yıldır doğuda 5 vilayette 5 otomobil fabrikası kurulması için 284 milyon Euro harcadı grubum. Doğudaki karmaşıklığın birilerine yaradığı anlaşılıyor ki içerden ve dışarıdan birileri beni engellemeye çalışıyor. Bu yaşımdan sonra bu takatim kalmadı. Bıraksınlar da bu projeleri tamamlayalım. 1999’da otomobil projesini açıkladıktan sonra 2000’de MASAK bir rapor hazırladı ve ‘Bu şirket kara para aklıyor’ dedi. Grubun bütün mal varlıklarına ihtiyati tedbir kondu. Dava 11 yıl sürdü. Sonunda biz kazandık ama bu grubun yatırımcıları mağdur oldular” dedi.


Maldivler’den alacağımız var


İFADESİNDE Avniye Obut’un ablası olduğunu, İbrahim Obut’un da onun eşi olduğunu söyleyen Fadıl Akgündüz, “Mehmet Salih Obut da onun oğludur. 10 sene şirketi onlara bıraktım. Yönetimi bilmezler. İdareciler yönetiyor. Benden bilgi alırlar. Bayrampaşa’daki otel projesi de aynı gruba ait. Maldivler’de de bir proje oldu. Alacağımızı alamadık. Didim’deki otelden tatil paketi veriyoruz. Sonra onlar nakit satıyor veya kendileri kullanıyor. Bunlara dilediklerinde Bayrampaşa’dan devremülk verilecek. Projenin faaliyeti geçmesi için 16 aylık süremiz var. Yüzde 15’lik kısım bu 16 aylık sürede bitecek bir kısım. Suçlamayı kabul etmiyorum” dedi.


Fadıl Akgündüz kimdir?


1987 yılında açtığı Jet Sürücü Kursu ile iş hayatına giriş yaptı. 1995’te Proton’un Türkiye temsilciliğini aldı, Jet-Kent projesine başladı. 1998’de Jet-Pa Holding’i kurdu. Holding, 2000 yılına kadar Avrupa’daki Türklerden para topladı.Yurtdışındaki 14 bin gurbetçiden kâr ortaklığı vaadiyle 230 milyon euro topladı 1999’da İmza marka otomobil üreteceklerini duyurdu. Fabrikanın temeli atıldı. 1999’da Siirtspor’un başkanı oldu. Sergen Yalçın’ı transfer etti. Hemen Fenerbahçe’ye gönderdi. 2002’deki genel seçimlerde Siirt’ten bağımsız milletvekili oldu. 2003’te ‘İmza’ yüzünden yargılandı ve hakkında 495 ile 1235 yıl ağır hapis cezası istendi. 2003’te cezaevine girdi ve 15 ay hapis yattı. Mayıs 2010’da Caprice Gold projesine başladı. 29 Mayıs 2012’de açmayı planladığı tesis yarım kaldı. 2014’te Maldivler’de ‘Caprice Gold Maldives Adası’ adında bir projeye başladı.



Hürriyet




Bu haber Aydınses Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



İŞ adamı Fadıl Akgündüz, "Tacir veya Şirket Yöneticileri ile Kooperatif Yönetivilerinin Dolandırıcılığı" suçundan sevk edildiği nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.


İŞ adamı Fadıl Akgündüz, "Tacir veya Şirket Yöneticileri ile Kooperatif Yönetivilerinin Dolandırıcılığı" suçundan sevk edildiği nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. İstanbul Bayrampaşa'da yaptığı bir projede yatırımcılara verdiği sözü yerine getirmediği gerekçesiyle yapılan suç duyuruları üzerine hakkında soruşturma başlatılan işadamı Fadıl Akgündüz dün soruşturma savcısına ifade verdi. Savcı, ifadesinin ardından Fadıl Akgündüz'ü "Tacir veya Şirket Yöneticileri ile Kooperatif Yöneticilerinin Dolandırıcılığı" iddiasıyla Nöbetçi İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. 

AYLIK GELİRİM 5 BİN TL

 Mahkemede kimlik tespiti yapılan Fadıl Akgündüz, işadamı olduğunu aylık gelirinin ise 5 bin TL olduğunu belirtti. Mahkemede suçlamaları reddeden Akgündüz, hakkında isnat edilen suçlamaların tamamen ticari olaylarla ilgili olduğunu belirti.

 "DÜNYANIN İLK İSLAMİ OTELİNİ YAPMIŞ KİŞİ OLARAK ÖDÜL ALDIM"

 "Bayrampaşa'da bizim aile şirketimizin yaptığı bir proje vardır" diyen Fadıl Akgündüz savunmasında "Dünya İslam Konferansında da dünyanın ilk islami otelini yapmış kişi olarak ödül aldım. Bu proje yedi hilal sertifikası almış 1300 odalı bir otel, bu otelin arsasını Caprice firması almış, projenin gelirinin yüzde 20'sine tekabül eden odaları devremülk olarak satışa açmış, Nisan 2014'e kadar da bu yüzde 20'lik kısmın yüzde 17'lik kısmını satmış. Buradan elde edilen tüm gelirleri Maliye Müfettişliği'nce de burada kullanıldığı ispat edilmiştir. Bu satış yüzde 17'ye ulaşmışken medyada yapılan bazı haberler yapıldı. Bu haberlerde beni engellemeye yönelik haberlerdir. Bu projede büyük projedir" diye konuştu. 

"YÜZDE 97'Sİ HİÇBİR ŞİKEYETTE BULUNMAMIŞLARDIR"

 Haberler nedeniyle projenin 1,5 yıl önce durduğunu söyleyen Akgündüz, "Bu da mağduriyetlere sebep oldu. Yüzde 85'i bitmişti. Geciken bu projede her gün şirket ve insanlar mağduriyetler uğruyorlar. Bu projeyi birçok kişi incelemiş karlı olduğunu görerek yatırım yapmışlardır. Bu projenin nakit sıkıntısına girdiği tarihten sonra toplam 8400 yatırımcısı olan projenin 350 kişi şikayetçi olmuşlardır. Bu bizim aldığımız bilgilerdir. Bu yüzde 3'e tekabül etmektedir. Yüzde 97'si hiçbir şikeyette bulunmamışlardır. Bu kişilerde projenin bitirilmesini istemektedirler. Bu projenin bitmesi için çeşitli kaynaklar üretilmek için çalışmalar yapılıyor. Projenin bitmesi için 70 milyon Euro'luk bir kaynağa ihtiyaç vardır. Bu kaynak projenin kalan yüzde 15'lik kısmını tamamlayacaktır. Ancak grubun hiçbir banka borcu olmayan Didim'de bir 5 yıldızlı oteli vardır. Bu otelin değeri 200 milyon Euro'dur. Yine başka gayrimenkullerden elde edebileceği 300 milyon Türk Lirası değerinde kaynak elde edilebilecek güce sahip, bu piyasanın son iki yıldır yaşadığı ve siyasi istikrarın bozulduğu dönemde piyasanın yaşadığı sıkıntılardan dolayı böyle büyük yatırımcıları bulmak ve ikna etmek çok zordur" diye konuştu.

 
"NEDEN GELİRİMİ ALAMIYORUM" DİYE ŞİKAYETTE BULANAN İNSANLAR HAKLIDIRLAR 

Fadıl Akgündüz, 1 Kasım seçimlerinden sonra piyasada ciddi rahatlama olduğunu gözlemlediklerini ifade ederek, "Bize gelen tekliflerden de görüyoruz. Hem Didim Oteli'nde hem de başka gayrimenkullerimize daha iştahlı teklliflerde bulunmaktadırlar. Dolayısıyla İstanbul Bayrampaşa Projesi'ne gerekli olan kaynağın 2-3 katı her an harekete geçebilecek duruma gelmiştir. "Neden gelirimi alamıyorum" diye şikayette bulanan insanlar haklıdırlar. Aynı mağduriyeti şirketin kendisi de yaşamaktadır. Tamamen ticari konudan kaynaklanan bir ihtilaf söz konusudur" ifadelerini kullandı. 

"BU 8400 KİŞİ İÇERİSİNDE MİLLETVEKİLLERİ, HUKUKÇULAR, BANKACILAR, İŞADAMLARI GİBİ MÜNEVVER İNSANLAR VARDIR"

 Ticaret Bakanlığı'na 8400 kişiden sadece 27 kişinin müracat ettiğini belirten Akgündüz, "Böyle bir mağduriyet olsa herkes şikayette bulunmaz mıydı? Gerek Maliye Bakanlığı müfettişlerince, gerekse ticaret bakanlığı müfettişlerince yapılan araştırmalarada bu vatandaşlardan gelen paranın başka bir yere aktarıldığı konusunda bir tespit mevcut değildir. İnsanlara "Bu proje olduğundan daha iyi anlatılmış" deniliyor. Bu 8400 kişi içerisinde milletvekilleri, hukukçular, bankacılar, işadamları gibi münevver insanlar vardır. Bu kişileri kandırmak mümkün değildir. Böyle bir şey olsa bir dünya müraacat olurdu. Herkesin bir ticari gelir kaybına uğradığı açıktır. Ama bunu telafi edecek bir kaynağımız vardır" diye konuştu. 

"BEN 56 YAŞINA GELMİŞ TÜRKİYENİN TANIDIĞI KİŞİLERDENİM" 

Akgündüz, "Bu şikayet dilekçesi veren kişiler 'Burada olsa bu şahıs bu projeyi bitirsin' derler çözüm isterlerdi. Ben 56 yaşına gelmiş Türkiye'nin tanıdığı kişilerdenim. Türkiye'nin otomobilini yaptığım kişi olduğumdan başka kişiler tarafından karalanmaktayım. Bu şirkette yetkili de değilim Ancak aile şirketlerimizin suç işleme kastı da yoktur. Zaten bu yaşımdan sonra tahakatim kalmadı. Bıraksınlar da bu projeleri tamamlayalım. Bu projelerdeki yatırımcılar da mağdur olmasın. Kimseye bir faydası yok" ifadelerini kullandı. Akgündüz, "1999 yılında otomobil projesini açıkladıktan sonra 2000 yılında MASAK bir rapor hazırladı ve dediler ki bu şirket kara para aklıyor dediler. Bunun üzerine grubun bütün malvarlıklarına ihtiyadi tedbir kondu. Bu dava 11 yıl sürdü. Sonunda biz kazandık ama bu grubun yatırımcıları mağdur oldular. Atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Tutuklama talebinin reddine karar verilsin" dedi. Mahkeme, şüpheli Fadıl Akgündüz'ün "Tacir veya Şirket Yöneticileri ile Kooperatif Yöneticilerinin Dolandıcılığı" suçundan tutuklanmasına karar verdi. 27 Ağustos 2015 tarihli rapor, müşteki beyanları, dosyadaki tüm bilgi ve beyanlar dikkate alan mahkeme, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir somut delillerin bulunduğu, şüphelinin kaçma şüphesinin bulunduğu belirterek adli kontrol tedbirlerinin de yetersiz kalacağını ifade etti.   

Aydınses





Geri Dön