27 / 04 / 2024

Online oyun oynarken dolandırıcıların tuzağına düşmeyin! Siber suçlular oyun tutkunlarına hangi tuzakları hazırlıyor?

Online oyun oynarken dolandırıcıların tuzağına düşmeyin! Siber suçlular oyun tutkunlarına hangi tuzakları hazırlıyor?

Dijital dünyanın eğlenceli alanlarından biri olan çevrim içi oyunlar aynı zamanda büyük bir ekonomi de oluşturuyor. Siber suçlular da bu dünyada gelir elde etmek için tuzaklar kurup farklı dolandırıcılık yöntemleri kullanıyorlar.



Oyun dünyasında bir seviyeyi çabuk geçmek, daha iyi ekipman veya karakter için ek dış görünüşler satın alma gerekiyor. İşte siber dolandırıcılar da tam bu aşamada devreye giriyorlar. Online oyunlardaki oyun içi sohbet veya oyuncular arasında kurulan sesli iletişim, dolandırıcılığın her yerde karşımıza çıkmasına katkı veriyor.  Çoğu zaman bu noktalar, dolandırıcılarla kurbanları arasındaki ilk temasın kurulduğu yerler oluyor.

DOLANDIRICI KOLAYCA HESAP AÇABİLİR!

Çevrim içi oyunlar, siber suçlular tarafından kullanıcı verilerini çalıp satarak ya da banka hesap bilgilerini vermeleri için oyuncuyu kandırarak gelir elde etme amacıyla kullanılıyor. Ayrıca fidye yazılımları, virüsler ve truva atları da hedef oyuncuyu belirleyip ondan para almaya çalışmak için devreye sokulur. Sanal paralar, dış görünüşler, silahlar ve buna benzer nesneler dolandırıcılar için önemli fırsatlar olarak kullanılıyor. Bir dolandırıcı,  çevrim içi bir oyunda kolayca hesap oluşturabilir ve ilgili nesneleri satın almak için çalınan kredi kartı bilgilerini kullanabilir. Hesap tamamen dolunca da hesabı ciddi ücretlerle satabilir. Bazı hesaplar, sanal nesneleri gerçek parayla değiştirerek binlerce dolara satılıyor.

KALE SALDIRI HALİNDE 

Çevrim içi oyunlar, çeşitli düzeylerde koruma kullanıyor. Buna rağmen, oyuncunun birikmiş oyun içi puanı ya da parası, çevrim içi oyun mağazalarında sahip olabileceği çeşitli lisanslar, telefon numaraları, adres, e-postalar ve finansal bilgileri içeren hesap ele geçirme olayları yine de yaşanır. Eğer parolanız zayıf ise hesabınız kolayca ele geçirilebilir. Güçlü parolalar seçmek veya daha güvenli olan parola yöneticisi kullanmak gereklidir. Ek kimlik doğrulama yöntemlerinin kullanılmaması da sorun yaratabilir.

Bir çocuğun, uygulama içi satın alma yapmak için ebeveynlerine ait kredi kartını kullanmasıyla dostane dolandırıcılık ortaya çıkar. Kötü niyetli kişiler ayrıca ücretsiz özel nesneler ve sosyal medyadaki oyun süresi promosyonları gibi sahte tanıtım materyalleri ile kimlik bilgilerini ele geçirmeyi çok yapar. Kişisel bilgilerinizi almak amacıyla sizi bir internet sitesine yönlendirir.

Online oyun oynarken dolandırıcıların tuzağına düşmeyin! Siber suçlular oyun tutkunlarına hangi tuzakları hazırlıyor?

KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?

ESET uzmanları bir oyuncunun hesaplarını kötü niyetli kişilerden korumak için şu önerilerde bulundu:

-Güçlü bir parola kullanın. Büyük harfler, özel karakterler veya daha karmaşık parolaları deneyin.

-Çok faktörlü kimlik doğrulaması kullanın. Microsoft Authenticator veya Authy gibi tek seferlik kod üreten bir uygulama kullanılarak bir hesabı güvenli hale getirmek mümkündür.

-Oyun içeriklerini oyunun içinden satın alın. Oyunun kendi mağazasından veya resmi bir satıcı aracılığıyla yapmaya çalışın, finansal bilgilerinizi vermeyin.

-Bazı oyunlarda oyun içinde ücretsiz hediyeler verilebilir ancak bu hesap bilgilerinizi isteyen dolandırıcıların işi olabilir. Hediyenin resmi olarak onaylanmış bir kaynak tarafından verildiğine dikkat edin.

-Hesap bilgilerinizi asla başkalarına vermeyin. Bu tavsiye, özellikle World of Warcraft’ta sık sık tekrarlanır. Bir oyun yöneticisi, özellikle çevrim içi bir oyunda asla kredi kartı numaranızı istemez. 

     

     


    Geri Dön