18 / 07 / 2024

Opet'in Gelibolu'daki restorasyonu tamamlanmak üzere!

Opet'in Gelibolu'daki restorasyonu tamamlanmak üzere!

Opet'in Gelibolu Yarımadası'nda yürüttüğü restorasyon çalışmaları bitme aşamasına geldi




Opet'in Gelibolu Yarımadası'nda yürüttüğü "Tarihe Saygı Projesi" kapsamında, Eceabat ilçesine bağlı Behramlı ve Kocadere köylerindeki restorasyon ve düzenleme çalışmaları bitme aşamasına geldi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Behramlı köyünde peyzaj, meydan ve çevre düzenlemesi yapıldı, evlerin boyanması için köylülere boya dağıtıldı. Aynı köydeki eski okul binasının müzeye dönüştürülmesi için restorasyon çalışmaları yürütülürken, köy kahvehanesinin de boyanacağı bildirildi.

Kocadere'de ise köy kahvehanesi ve eski okul binasının restorasyonu ile meydan ve çevre düzenlemesi yapıldı. Köy evlerinin dış duvarlarının orijinallığı bozulmadan güzel bir görünüme kavuşturulması çalışmaları da sürüyor.

Opet Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Behramlı ve Kocadere köylerinde devam eden çalışmaların 24 Nisan'da bitirileceğini söyledi.

Çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü dile getiren Öztürk, proje kapsamında daha önce, Alçıtepe, Seddülbahir, Bigalı, Kilitbahir, Büyükanafarta ve Küçükanafarta köylerinde meydan düzenlemesi, evlerin boyanması, kültür merkezleri yapılması gibi çalışmalar yürütüldüğünü anımsattı.

Öztürk, Tarihi Yarımadada bugüne kadar yapılan çalışmaların maliyetinin yaklaşık 7 milyon doları bulduğunu, Behramlı ve Kocadere köylerindeki çalışmalarda ise yaklaşık 500 bin dolar harcandığını ifade ederek, köylülerin, köylerinin güneş enerjisiyle aydınlatılması fikrine de olumlu baktıklarını, bu yönde de çalışma yapmayı düşündüklerini kaydetti.

Eceabat'ta bir 'Panorama 1915 Müzesi' yapmak istediklerini belirten Öztürk, "Bunun yapılması halinde, gelirinin tamamını ülke açısından çok önemli olan bu tarihi mekanlara armağan etmek istiyoruz. Panorama 1915 Müzesinin yapılması halinde, Opet'in yapmış olduğu bu Tarihe Saygı Projesi gerçek amacına ulaşmış olur" dedi.

-TARİHE SAYGI PROJESİ-
OPET'in, Gelibolu Yarımadası'nın restorasyon ve kalkınmasını hedefleyen "Tarihe Saygı Projesi", 2006 yılından itibaren hayata geçirilmeye başlandı.

Projede, Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Eceabat ile 12 köyde restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları yapılması hedefleniyor.

Bugüne kadar, Eceabat ile Alçıtepe, Seddülbahir, Bigalı, Kilitbahir, Büyükanafarta ve Küçükanafarta köylerinde meydan ve çevre düzenlemeleri, eski binaların restorasyonu ve altyapıya yönelik genel çalışmalar yapıldı. Behramlı ve Kocadere'deki çalışmalar sürüyor.

Köylerde modern satış reyonları oluşturulurken, mevcut müzeler yenilendi, müze olmayan köylere yeni müze ve kültür merkezleri yapıldı. Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle İngilizce, bilgisayar, pansiyonculuk ve kişisel gelişime yönelik eğitim çalışmaları yürütüldü.

Proje kapsamında, Eceabat'ta iskelenin yakınındaki 2 bin 520 metrekarelik alanda "Tarihe Saygı Parkı" oluşturuldu.

Parkta, İstanbul'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Tankut Öktem'in yaptığı "Tarihe Saygı Anıtı", grafik sanatçısı Aydın Erkmen'in resmettiği Çanakkale Savaşları'na ait görüntüler, tasarımcı Turan Mutluay tarafından 44 metre boyunda ve 24 metre eninde bir alana yayılan Gelibolu Yarımadası Maketi ile Çanakkale Savaşları'nın Türkçe ve yabancı dillerde anlatıldığı konuşan "kiosklar" bulunuyor.
AA


Geri Dön