Ordu'da kat sayısı artacak mı?
Ordu Olay Gazetesi'nin köşe yazarı Sezai Keskin bugün köşesinde " Ordu'da kat satyısı artacak mı?" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları...
Şehirleşmenin gereklerinden olan imar planlan, bölge halkına ' ihtiyaçlarını karşılayabildiği yaşam alanlarının sunulması ve düzensiz yapılaşmanın getirdiği olumsuzlukların önlenmesidir. Kadastro terki yapıldığı halde imara açılması gereken yerlerin kapalı durması, 'kibrit kutusu' küçüklüğünde Ordu'da arazi fiyatlarının yüksekte seyretmesini devam ettirecektir. Bu durum kira fiyatlarını da yukarı çekeceğinden şehrimize eğitim amaçlı gelmeyi planlayan öğrencilerin tercihlerine de olumsuz yansıyacağına şüphe yoktur. Eski yerleşim bölgelerindeki çarpık yapılaşmaya teslim olan Ordu acil imar hamlesi sürecine girmelidir.
Rakamlarla hareket edersek, göç hızı, nüfus artışı hesaplanırsa yolları gittikçe 'Hindistanlaşan' Ordu'nun ciddi bir imar projesine ihtiyacı var. Özellikle Cumhuriyet ile Turnasuyu Mahalleri'nde fındık bahçesi görümündeki yeni yolların imara açılması yaşam alanı iyice daralan kentin nefes almasına katkı sunacağının farkına varılmalıdır. Daha fazla geç kalmadan, önüne turizm hedefi koyan kent, çözüme ilişkin reflekslerini ortaya koyarsa kendine yatırım çekme önceliği ve istihdam projelerinin akışını da harekete geçecektir. Her yeni yol; ticari ve sosyal birliktelik, refaha dönüşüm, aydınlık ve huzurdur. Şehirde arsa kıtlığının fiyatları 'azdırdığını' göz ardı edemeyiz.
Arazi sahiplerinin astronomik fiyat talepleri, il dışından gelen işadamlarını yatırım teşebbüslerinden vazgeçirmektedir. Mevcut imar planlarındaki fonksiyon değişikliği ve yapı yoğunluğu artırılarak, gayrimenkul fiyatları dizginlenebilir, inşaat maliyetleri makul seviyede tutulabilir. Çarpık yapılaşmanın iyileşmesi kat artışına bağlı. Ordu halkı kat sayısının artmasını istiyor.
İmar planlarında emsal yükseltilmesi Ordu'yu şaha kaldırabilir. Şehircilik bilimine inananlar, iyi bir belediyeci olmak isteyenler mutlaka yeni imar planını savunmalıdır. Ordu'nun önündeki imar testinin, daha seçici, daha doğru temellere dayanan bir kent tarifini kolaylaştıracağı veya zorlaştıracağını söyleyebiliriz. Tüm bu nedenlerden dolayı arsa fiyatları ve maliyetleri diğer şehirlere kıyasla 'almış başını gitmiş' Ordu için taze bir imar planının hazırlanması bir seçenek olmaktan çıkmış ve bir şart haline gelmiştir. Mevcut imar planı, Ordu halkının sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılama, sağlıklı ve güvenli bir çevre oluşturma, yaşam kalitesini artırmaya yönelik alternatif çözümlerden fersah fersah uzaktır.
İrisi, ufağı tüm belediyeler, şimdilik uzakta sandığı Ordu'nun imdat çığlığını duymak zorundadır. Çünkü bu çağrı herkesindir.
* Şişeye hapsedilen bu yazı Belediye Başkanı'nın onu özgür kılacağı anı bekliyor...
Ordu Olay Gazetesi