Orman yangınları mobilya ihracatını olumsuz etkiledi!
Odun ithalatına ‘Metil Bromür’ şartı getirilmesi nedeniyle hammadde bulmakta zorlanan sektöre bir darbe de orman yangınlarından geldi
Yaz ayları ile birlikte artan yangınlar, iç piyasadaki odun miktarını yüzde 15 azaltırken, mobilya ihracatına da olumsuz etki yapıyor
Tarım Bakanlığı’nın odun ithalatına getirdiği ‘Metil Bromür’ şartının odun ithalatı durdurduğunu belirten Ağaç Mamülleri ve Orman ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Abdullah Tever, orman yangınlarına dikkat çekerek, “Sektörümüz için en riskli dönem yaz ve kış aylarıdır. Özellikle yaz ayları ile birlikte artış gösteren orman yangınları, Türkiye’de ihtiyacımız olan odun miktarının yüzde 15 civarında azalmasına neden oluyor. Bu durum ister istemez maliyetlerimize yansırken, pahalıya mal edilen hammadde nedeni ile mobilya üretip, ihraç ederken zorlanıyoruz” dedi. Sektörde faaliyet gösteren 12 firmanın toplam 38 tesisi bulunurken, bu tesislerden bazısı durmuş durumda. Bazıları da yüzde 50 - 60 kapasite ile çalışır durumdadır. Sektörün yıllık odun ihtiyacı ortalama 16 milyon ton. Bu rakamın yarısı iç piyasadan karşılanırken, kalan kısım ise ithal ediliyor.
İhtiyacın yarısı iç piyasadan
Sektörün hammadde ihtiyacını karşılamak için orman köylülerinden köylülere verilen maktadan artan odunları aldıklarını belirten Abdullah Tever, yaz aylarında çıkan orman yangınları nedeni ile orman da odun istihsalinin yüzde 15 oranında azaldığına dikkat çekti. İç piyasadan aldıkları 8 milyon tonluk odunun yüzde 5’lik kısmını orman köylülerinin maktadan kalan kullanmadıkları odunu da alarak karşıladıklarını belirten Abdullah Tever, “Sektörümüz 5 yıl önce iç piyasadaki odun ihtiyacının yüzde 50’sini Devlet Orman İşletmeleri’nin açtığı ihale dikili veya tahsis olarak karşılarken, orman yangınları nedeni ile bu oran yüzde 45’lere kadar geriledi” dedi. Orman yangınlarının sektörün hammaddeye ulaşmasını geciktirdiğine de dikkat çeken Abdullah Tever, “Sektörümüzün oduna ihtiyacı var. 16 milyon tonluk ihtiyacımızın yarısını iç piyasadan, kalan kısmını ise ithalat yolu ile karşılıyoruz. İthalatta, bakanlığın ilaç ısrarı nedeni ile bir sıkıntı var. İç piyasada ise orman yangınları nedeni ile ana hammaddemiz olan odunda yüzde 15’lik düşüş var. Birçok fabrika orman yangınları ve ağır kış şartları nedeni ile odun bulamadığı için, tesislerini çalıştıramıyor. Bulanlar ise uzak yerlerden odun temin etikleri için arz ve talep nedeni pahalıya mal üretmiş oluyorlar. Pahalıya mal edilen hammadde ile mobilya üretip, ihraç ederken zorlanıyoruz” diye konuştu.
Avrupa’da çarklar dönmeye başladı
Sektördeki 12 firmanın toplam 38 tesisi bulunduğuna dikkat çeken Abdullah Tever, “Bu tesislerden bazıları gerek orman yangınlarından gerekse de kara kış nedeni ile iç piyasadan odun temin etmekte zorlandığı için üretim kapasiteleri yüzde 15 ila yüzde 25 oranında düşürmek zorunda kalıyorlar” dedi. Kriz nedeni ile Avrupa’da kapanan fabrikaların yeniden açılmaya başladığını ifade eden Abdullah Tever, “Türkiye’ye hammadde girişleri başladı. Geçen yıl Avrupa’dan 250.000 metreküplük sunta ve MDF girişi oldu. Avrupa’da durgunluk hala var, ancak bir kısım tesislerde çarklar dönmeye başladı” dedi. Sektör olarak 2023 yılında 16 milyar dolarlık bir ihracat hedefleri olduğunu vurgulayan Abdullah Tever, “Bu hedefe ulaşmak için de yılda ortalama yüzde 12’lik bir artış yapmamız gerekiyor. Orman ürünlerinde geçen yıl ihracat artışımız yüzde 15.8 idi. Bu yılın ilk 8 aylık döneminde ise bu rakam yüzde 11.8 oldu. Sektörümüzün ihracat hedefini yakalayabilmesi için gerekli olan hammadde ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilmesi gerekiyor. İlaç sorunu nedeni ile ithalatta ve orman yangınları nedeni ile de iç piyasada yaşanan hammadde sıkıntıları giderilemez ise, bu hedefe ulaşmamız zor görünüyor” diye konuştu.
Habertürk