23 / 12 / 2024

Ortaklığın giderilmesinde intifa hakkı!

Ortaklığın giderilmesinde intifa hakkı!

İntifa hakkı bir başkasına ait bir taşınmaz üzerinde kullanma ve yararlanma hakkı tanıyan şahsi irtifak hakları grubunda sınırlı bir aynı haktır. Peki ortaklığın giderilmesinde intifa hakkı davası açılabilir mi?



İntifa hakkı Medeni Kanunu'nun 717. maddesinde de düzenlendiği gibi "İntifa hakkı, menkul ve gayrimenkullar ile haklar ve bir mamelek üzerine tesis olunabilir. Üzerine tesis olduğu taşınmazdan istifade etme hakkını verir. Tapu siciline tescil ile meydana gelir. İntifa hakkı bir başkasına ait taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde kurulan ve hak sahibine geniş kullanma, yararlanma yetkisi veren bir haktır. Aynı zamanda, taşınmazın kira geliri'nden de yararlanma hakkını içerir. İntifa hakkı devredilemez ve miras yoluyla geçemez. Gerçek kişi hak sahibinin yaşadığı müddetçe devam eder, ve son bulur. Ancak; bu hak 100 seneden fazla olamaz. İntifa hakkı sahibi, malı olduğu gibi korumak, bakım ve onarımlarını yapmakla yükümlüdür. İntifa hakkı bir bedel karşılığında veya bedelsiz olarak kurulabilir."



Bu durumda ortaklığın giderilmesinde intifa hakkı davası açılabilir mi? Öncelikle ortaklık davasının açılabilmesi için davacının mülk üzerinde gerçek bir paydaşlığının bulunması gerekiyor. Bir taşınmaz malda, mülkiyet hissesi olmayıp intifa hakkı bulunan şahsın ortaklığın giderilmesi davası açması mümkün değildir. İntifa hakkı sahibi kuru mülkiyetin sahibi değildir. İntifa hakkı sahibinin intifaya söz konusu olan gayrimenkul üzerinde sadece yararlanma ve kullanma hakkı vardır. Bunun dışında gayrimenkul üzerinde fiili ve hukuki bir işlem yapma tasarrufuna sahip değildir.



Mülkiyet hakkı sahibi de intifa hakkı sahibi aleyhine ortaklığın giderilmesi davası açamaz. Çünkü bu şahsın mülkiyet hakkını her zaman tapuyla devretme hakkı vardır. Dolayısı ile devredebileceği herhangi bir yeni malik intifa hakkının devam ettirilmesini isteyebilir. 



İntifa hakkı nedir?

İntifa hakkının sona erme halleri!

İntifa hakkı mirasçılara geçer mi?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön